hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vége az orosz télnek?
Moszkva a Közel-Keleten építi újjá szuperhatalmát
Vége az orosz télnek?

Fotó: AP / Alexander Zemlianichenko

2020. 04. 15.
A hidegháborúban Amerika és a Szovjetunió ment ölre a világuralomért, mígnem az utóbbi hirtelen összeomlásával megszűnt a kétpólusú világ, és egyetlen szuperhatalom maradt. Ez most változni látszik.

A néhai Samuel P. Huntington tagadta, hogy a világ egypólusúvá alakult volna. A neves politikatudós Amerika „hiperhatalmi” státuszát is elvitatta, és úgy vélte, hogy bár valóban Washingtonban székel a világ egyetlen szuperállama, „egy amolyan hibrid uni-multipoláris világ” jött létre, ahol a szuperállam mellett több nagyhatalom, Oroszország, Európa és Kína küzd a nagyobb erőtérért. Huntington arra is figyelmeztetett, hogy Washington nem veszi észre: már nincsen akkora dominanciája, mint a hidegháború végén.

Amerika új vakfoltja

A nagyhatalmi politika számára a Közel-Kelet állandó lőporos hordó. E térség tekintetében két ellentétes irányú folyamat látható: míg a trumpi Amerika pragmatikus megfontolások mentén fokozatosan kihátrál onnan, Oroszország nagy hévvel nyomul be a vákuumba. Olyannyira erőteljes az orosz érdekérvényesítés Marokkótól Pakisztánig, hogy a Közel-Kelet egyik fő hatalmi játékosává vált. Lassan úgy mozgatja a sakkbábukat, ahogy jónak látja. Ez nem azért különös, mert az elmúlt negyed évszázadban Moszkva gyakorlatilag semmilyen módon nem avatkozott be a tőle délre eső terület hatalmi játszmáiba, hanem azért, mert azt megelőzően annál inkább.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
Tüntetés Moszkva szíriai beavatkozása ellen. Putyin nagy előnyt kovácsolt a déli hadműveletből. (fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

Oroszország ugyanis évszázadok óta harcol a földközi-tengeri csatornáért. Ennek érdekében heves küzdelmet folytatott a cionista térnyerés ellen; nem véletlenül támogatta Izraellel (és nem utolsósorban Amerikával) szemben az Arafat vezette Palesztin Felszabadítási Szervezetet. Szíria és Egyiptom egyaránt orosz fegyverekkel rontott a zsidó államra több alkalommal, arról nem is beszélve, hogy az egyiptomi Asszuáni-gátat is orosz finanszírozással húzták föl.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!