hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A globalizmus elefántja és a világválság
A válságokról Pogátsa Zoltán közgazdászt kérdeztük
A globalizmus elefántja és a világválság

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

2020. 04. 15.
Legújabb jelentésében újabb globális eladósodási hullámra figyelmeztet a Világbank. Az elmúlt fél évszázadban ez már a negyedik ilyen jelenség, legutóbb a 2008-as válságot elõzte meg nagymértékû eladósodás.

Egyre gyakrabban jelennek meg olyan prognózisok, amelyek egy újabb gazdasági világválságot vetítenek előre. Mennyire jelezhetők előre a válságok, egyáltalán mennyire törvényszerű, hogy ezek időközönként újra bekövetkezzenek?

– Közkeletű félreértés, hogy a gazdasági rendszerek alapvetően stabilak, ezért válságok ritkán fordulnak elő. Ha megnézzük az elmúlt 200 év gazdaságtörténetét, azt látjuk, hogy irdatlan mennyiségű válság fordult elő. Ha csak az elmúlt évtizedeket vizsgáljuk: 2008-as válság, dotcom-lufi, ázsiai pénzügyi krízis, olajválság – úgy tűnik, hogy ezek az anomáliák a kapitalizmus természetes részének tekinthetők. A válságok kapcsán ráadásul jellemző, bár csalóka megközelítés, hogy „this time is different”, vagyis tanultunk az eddigiekből, így most nem lehet baj. Aztán kiderül, hogy mégis.

Névjegy

Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, habilitált egyetemi docens, a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője. A Nyugat-magyarországi Egyetem docense. Rendszeres előadó a veronai, a lipcsei és a leeuwardeni egyetemen. Doktori diplomáját a sussexi egyetemen szerezte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!