hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Két pápa és a vatikáni „maffia”
Titkos háború a katolikus egyház fölötti hatalomért
Két pápa és a vatikáni „maffia”

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 15.
Habár a Netflix három Oscar-jelölést begyűjtő filmje igyekszik tündérmeseként beállítani Ferenc pápa színre lépését, a valóságban titkos bíborosi lobbi­szervezetek évtizedes küzdelme juttatta az argentin jelöltet a katolikus egyház csúcsára.

Hiába tett ígéretet XVI. Benedek a 2013-as meglepetésszerű lemondásakor, hogy ezentúl a világtól elzárva imádkozással tölti az életét, a nyugalmazott pápa egyre gyakrabban fejti ki a nyilvánosság előtt a véleményét arról, hogy milyen irányba tart a katolikus egyház. A Vatikán liberális szárnyán sokan úgy érzik, hogy a legutóbbi megszólalásával  hátba szúrta Ferenc pápát.

Házas papokat Amazóniába!

A napokban jelent meg francia nyelven XVI. Benedek és Robert Sarah konzervatív bíboros új könyve a Szívünk mélyéről címmel. Ebben a szerzők részletesen kifejtik a nézetei­-ket az egyház egyik legkomolyabb válságterületéről, a papságról. A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy Benedek nyíltan és határozottan kiállt a papi cölibátus (nőtlenség) intézménye mellett mondván, Isten szolgái házasként nem tudnak megfelelően koncentrálni kötelességeikre és feladatukra. A könyv megjelentetésének időzítése valóságos jobbegyenes volt a jelenlegi vatikáni vezetés számára, hiszen éppen a tavaly év végén tartott amazóniai szinódus (egyházi vezetők találkozója) során jelentette ki Ferenc pápa, hogy fontolóra veszi a térség püspökeinek azon igényét, hogy regionális szinten oldják fel a papi nőtlenség követelményét, mivel elképesztő paphiány sújtja a térséget. Az egyházfő hajlandósága a szigorú szabályozás részleges feloldására nem annyira meglepő, hiszen regnálása hét évében rendre hozott olyan határozatokat, amelyek helyenként évszázados hagyományokat írtak felül. Említhetnénk például az áldoztatásra vonatkozó szabályok megváltoztatását, melynek következménye, hogy tulajdonképpen a katolikus egyház a kvázi házasságtörésben élő hívők számára is lehetővé teszi a különböző szentségekben való részesülést a megtérés, változtatás igénye nélkül.

A katolikus klérus konzervatív szárnya sorra veszti el a csatákat az ehhez hasonló morális kérdések fellazítása kapcsán. Így nem meglepő az sem, hogy az évek óta egyik leghangosabb kritikus, Robert Sarah éppen a szinódust követően vette rá Benedeket, hogy intézzenek nyílt felhívást a papok és a Vatikán felé a cölibátusról szóló könyvükkel. „Benedek nyíltan »hátba szúrja« Ferenc pápát, az önpusztítás magvai már hét éve nőnek” – reagált a hírre felhevült cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap nagyhírű katolikus elemzője. A liberális szerző írása végén már egyházszakadást is vizionált, felidézve Benedek korábbi szokatlan megnyilvánulásait. A BBC vatikáni tudósítója „stratégiai lépésként” értelmezi a könyvkiadást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!