hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fatális tévedések
Katonai rakéták polgári gépek ellen
Fatális tévedések

Fotó: AP / Evgeniy Maloletka

2020. 04. 15.
Teljes joggal háborodtak fel az irániak azon, hogy a Forradalmi Gárda Teherán közelében lelőtte az ukrán légitársaság utasszállító gépét, majd a hatóságok lendületes hazudozásba kezdtek a tragédiáról. Sajnos azonban sem a fatális tévedés, sem a tragédiát követő hazudozás nem példa nélküli.

Az iráni rendőrség és a biztonsági erők könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek vasárnap éjjel a tüntetők ellen a teheráni Szabadság (Azadi) téren, hogy feloszlassák az ukrán utasszállító repülőgép lelövésének hatósági kezelése, kezdeti tagadása miatt tartott tiltakozó megmozdulást. A teheráni vezetés felháborító hazudozása joggal vívta ki az irániak haragját. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján azonban sajnos úgy tűnik, a tévesen azonosított polgári repülők messze nem csak a hírhedt Iráni Forradalmi Gárda által voltak fenyegetve, mint ahogy a légvédelem és a polgári repülőgépek végzetes találkozásai utáni kormányzati hazudozás sem Irán-specifikus.

1983: a szovjet légvédelem lelövi a Koreai Légitársaság gépét

A Korean Air Lines Boeing 747-es repülőgépét 1983. szeptember 1-jén hajnalban lőtte le a szovjet légvédelem SzU–15TM elfogóvadász repülőgépe.

A gépen utazó 269 ember, közöttük egy amerikai kongresszusi képviselő, meghalt. A repülőgép New Yorkból tartott Szöulba. Útja a Csendes-óceán északi részén vezetett, de a tervezett útvonaltól jelentősen eltért nyugati irányban, aminek következtében szovjet légtérbe került. Itt átrepült a katonai létesítményekkel teli Kamcsatka-félsziget légterén – a tervezett útvonalától jó 300 kilométerrel nyugatabbra tévedve. Már majdnem elhagyta a Szovjetunió légterét, amikor a Szahalin-sziget déli része felett szovjet vadászgépek fogták el, majd az egyik két R–98-as rakétával le is lőtte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!