hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A koronavírus még sokáig itt lesz velünk
Interjú Jakab Ferenc virológusprofesszorral
A koronavírus még sokáig itt lesz velünk

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

2020. 05. 14.
Fel kell készülni arra, hogy újra és újra fel fog bukkanni a koronavírus, különösen influenzaszezonban. Oltóanyag leghamarabb egy év múlva várható, ám az antivirális gyógyszereket illetően a Pécsi Tudományegyetem kutatói bizakodóak. Jakab Ferenc virológusprofesszorral, a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetőjével beszélgettünk.

Bő két hónapja vizsgálják az új típusú koronavírus tulajdonságait, illetve magyarországi terjedését. Az eredményekből leszűrhető-e bármi magyarázat arra vonatkozóan, hogy miért van jelentős különbség a járvány lefolyásában egyes országok között? Nálunk miért nem robbant be úgy a fertőzés, mint mondjuk Olaszországban vagy a briteknél?

– Ez nagyon komoly kérdés, aminek a megválaszolásához nemcsak virológiai, hanem járványügyi szempontokat is figyelembe kell venni. Olaszországban például a járvány egyetlen nagy gócpontból, Lombardiából indult ki és terjedt szét futótűzként. Az olasz társadalom sajátosságai – a szociális érintkezések fontossága, a generációk együttélése, az idősek magas aránya – táptalaja lehetett a vírus terjedésének.

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!