hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Józanságból vizsgázunk
Korlátozó intézkedéseket hirdetett a kormány
Józanságból vizsgázunk

MTI

2020. 04. 07.
Veszélyhelyzetet, rendkívüli jogrendet rendelt el szerdán a magyar kormány, hogy a járvány megfékezéséhez szükséges rendelkezéseket életbe léptesse. A cél az, hogy egyrészt minél kevesebben betegedjenek meg, másrészt az Egész­ség­­ügyi rendszer működőképes maradjon. A megelőzés főleg az egyéni felelősségvállaláson múlik.

Gazdasági akciótervet ígért és veszélyhelyzetet hirdetett meg a kormány a héten a koronavírus-járvány terjedése miatt. Ez rendkívüli jogrend bevezetését jelenti, amikor az egyén bizonyos alapvető jogai – a szigorú arányosság jegyében – a közösség érdekében korlátozhatók, illetve az állam átveheti például a stratégiai cégek irányítását.

A járványügyi szabályok egyébként igen szigorúak, megsértésük bűncselekménynek minősül.

Gulyás Gergely tárcavezető miniszter szerdán bejelentette: legalább 30 éve nem volt példa az egész országra kiterjedő veszélyhelyzet kihirdetésére. Mint mondta, a kormány legkésőbb hétfőtől intézménylátogatási tilalmat rendelt el a felsőoktatási intézményekben, ahol ezentúl távoktatás fog zajlani. Gulyás ezt azzal indokolta, hogy a hazánkban azonosított 13 (szerdai adat) koronavírus-fertőzött személyből 9 külföldi származású, s az egyetemeken a külföldi hallgatók miatt nagy a fertőzésveszély. (Múlt vasárnap óta egyébként az ország minden kórházában és bentlakásos szociális intézményében szintén látogatási tilalom van érvényben.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!