hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így tanulunk félni
Magyar agykutatók világraszóló kísérlete
Így tanulunk félni

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 14.
A pánikbetegség, a poszttraumás stressz és más pszichés betegségek kutatásában jelenthet óriási előrelépést egy magyar kutatócsoport kísérleti eredménye, amelyet a világ legrangosabb idegtudományi folyóirata, a Nature Neuroscience is publikált.

Amikor egy kisgyermek megégeti a kezét a forró főzőlaphoz érve, a látszólag egyszerű ok-okozati összefüggés a gyermek sírásán túl komplex tanulási folyamatot indít el az agyban: a forró főzőlap érintése fájdalmas. De vajon mi is játszódik le pontosan a gyerek agyában? Ennek megértéséhez visz közelebb bennünket Mátyás Ferenc és kutatócsoportja, akik munkájuk során átírtak néhány alapvetőnek vélt szakmai feltételezést.

Nem kell, hogy egy kígyó körénk tekeredjen ahhoz, hogy irtózzunk a hüllőktől, ez velünkszületett félelem.

A tanulás folyamatában nélkülözhetetlen az amygdala nevű agyterület, amely az agy két halántéklebenyében található. Ez a struktúra az agy számos idegsejtcsoportjától, azaz magjától kap információt. Mégis, az egyik legfontosabb forrása a gerincvelő és az agytörzs felől, az érzékszervekből érkező „adathalmaz”. A különböző ingerekből képzett, finom elektromos jelek, az ingerületek egy másik agyterületen, a talamuszon kapcsolódnak át útban az amygdala felé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!