hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Működött a hangkémia
A Kraftwerk és az elektronikus zene világhódító útja
Működött a hangkémia

A Kraftwerk és az elektronikus zene világhódító útja(Fotó: AP / Michal Krumphanzl)

2020. 05. 14.
A világ leghíresebb zenészei is sorra fejezték ki szomorúságukat annak kapcsán, hogy elhunyt Florian Schneider-Esleben. A 73 éves német zenész a szélesebb közvélemény előtt jószerivel ismeretlen volt – ám távozásával a popzene történetének valószínűleg legnagyobb hatású együttese, a Kraftwerk vesztette el egyik alapítóját.

Aokan azt gondolják, hogy Bill Haley (a rock’n rollal) vagy a Beatles (globális hatású rockzenéjével és a Beatles-jelenséggel), netán a kevésbé ismert Andrea True és Gregg Diamond (a diszkózene elindításával) a popzene legnagyobb hatású szereplői. Persze a felsoroltak – különösen a Beatles – óriási hatást gyakoroltak a nyugati kultúrára. De ha a mai popzenére nézünk, egyetlen más zenekar hatása sem olyan szembetűnő, mint az 1970-es években megalakult Kraftwerké.

A négytagú együttes nélkül nincs népszerű elektronikus zene, nem terjed el a szintetizátorhasználat, a vokóderrel torzított énekhang, de  sajátos ritmushasználatuk miatt a hip-hop sem, amely ma a könnyű­zene legnépszerűbb, a streaming szolgáltatásoknak köszönhetően legtöbbet hallgatott vállfaja – már a rockzenét is megelőzve.

Mindez a popzene történetében szinte példátlanul egyedi, az elődökhöz nem szervesen kapcsolódó, kimértségében, megjelenésében is a pop-rock viselkedési normáival szakító német zenekar művészetének köszönhető. Az együttes egyik alapítóját és meghatározó tagját, Florian Schneidert gyászolja ezekben a hetekben megannyi híres énekes, együttes, zenész.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!