hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy rejtett élet
Ellenállás egy gonosz rendszerrel szemben
Egy rejtett élet

Forrás: Courtesy of Fox Searchlight Pictures

2020. 05. 28.
Idilli osztrák falu élete alakul át viharsebességgel az anschlusst követően, és hirtelen az emberek is megváltoznak. A tömeghangulatnak behódoló lakosok között azonban van egy hívő földműves, aki hallgat a belső meggyőződésére: nem állhat Hitler oldalára.

Sokakat foglalkoztatott már eddig is, hogy mit tenne Jézus helyettünk? Kinek az oldalán állna egy-egy történelmi szituációban? Vagy akár csak egy hétköznapi élethelyzetben… Magunkat is tudjuk tesztelni ezzel a mércével, és ez néha fájdalmas tapasztalattal jár. Az Egy rejtett élet főhőse azonban jelesre vizsgázott. És a gyönyörű az benne, hogy valós élettörténetről szól, olyannyira, hogy a filmben megjelenített történelmi személyt, Franz Jägerstättert Ferenc pápa kezdeményezésére boldoggá avatták. Ezúttal azonban kihagynám a Ferenc pápáról és a boldoggá avatásról való elmélkedést, és a filmajánlóra koncentrálnék.

Az Egy rejtett élet az a fajta mozi, amelynek említése után az ember restelkedve veszi a szájára a hollywoodi képregénysorozatok nagy tömegvonzású, gyorsan felejthető popcorn-ropogtatóit, amelyeknek történetvázához képest a Dörmögő Dömötör cselekménye hamleti magasságokba visz. Amellett, hogy e neobarbár gagyizmus termékei kiváló technológiai referenciafilmek, az alkotóelemeken túl nem sok rokonságot mutatnak a filmművészettel. Tudható paneljeleneteikben sorra tetten érhetőek a befektetői hozam­elvárások sztenderdjei. A pattogatott kukorica ropogtatásához jól csúszik, hogy másodpercenként felrobban a fél univerzum, miközben a jól fésült kiborghősnek újra csak egy kicsit kormos lett a halántéka – viszont akinek ez szórakoztató, az megérdemli. Ezzel nem tapicskolnék tovább a bulvárdagonyában, és egyben elnézést is kérek azoktól, akiket most sikerült megsértenem, de ezúton nekik is szeretném ajánlani egy valódi film megnézését.

Az Egy rejtett élet egy idillikus, több mint csokipapír szépségű alpesi hegyi falu napjait tárja elénk, amelybe egyszer csak bezuhan a Sátán rendszere egyenes adásban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!