hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hamis nők, imitált férfiak
A transzgender mozgalom céljai és illúziói
Hamis nők, imitált férfiak

A TRANSZGENDER MOZGALOM CÉLJAI ÉS ILLÚZIÓI

2020. 04. 29.
A magyar kormány és a brit kereskedelmi miniszter támadások kereszttüzébe került, amiért az új liberalizmus és a transznemű mozgalom céljaitól eltérő jogszabályokat tervez bevezetni. A kirobbant vita újra ráirányította a figyelmet a kérdés körüli zavarokra.

Múlt heti számunkban olvashattak a magyar kormány által tervezett törvénymódosításról, amelynek eredményeképpen az azonosító iratokból kiderülne, ha valaki nemváltoztatáson esett át (Igen a biológiai nemre – Milyen szabályozásra lenne szükség a transzneműség ügyében? Hetek, 2020. április 24.). A brit kereskedelmi miniszter, Liz Truss pedig azzal haragította magára a transznemű (és LMBTQ) mozgalmak képviselőit, hogy bejelentette: meg fogja védeni a szexuális irányultságukban bizonytalan gyerekeket attól, hogy az egész életüket meghatározó, visszafordíthatatlan változtatásokat hajtsanak végre a testükön. A brit társadalombiztosítás előírásai szerint egy fiatal legfeljebb 16 éves korától kaphat hormonkezelést, viszont néhány orvos szerint ennél jóval korábban el kellene kezdeni a nemváltoztató eljárást. Walesben erre szakosodott klinikákon már van olyan páciens is, aki 6 éves korától kezdve kapja a pubertást blokkoló hormonokat, magánellátás keretében. 

Liz Truss azt is világossá tette, hogy megvédi a transzneműeket a diszkriminációtól, de csak úgynevezett „fékek és ellensúlyok” bevezetése mellett, hogy ne tudjanak a többi polgár rovására visszaélni a rendszerrel. Annak ellenére, hogy egyik lépés sem tiltja meg a nemváltoztató kezeléseket, és nem is diszkriminálja a transzneműeket, ezeken a berkeken belül mégis óriási a felháborodás. 

Ezek a tervezetek azért váltanak ki heves vitákat, mert igazi kivételnek számítanak az olyan jogszabályok tengerében, amelyek az esélyegyenlőség jegyében túlzott jogokat biztosítanak egy kisebbség számára, súlyosan sértve a társadalom többi tagjának jogait. Nagy-Britanniában 2005-ben lépett hatályba az a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy kétéves várakozási idő után bárki megváltoztassa a biológiai nemét. Ezt a jogszabályt igyekszik 2015 óta „megreformálni” Maria Miller parlamenti képviselő, akinek célja, hogy „modernizálja, és orvosi jellegétől megfossza” a nemváltoztatáshoz kapcsolódó jogi folyamatokat Nagy-Britanniában. Miller reformja nyomán, amelyet egyébként pártállástól függetlenül nagy létszámban támogattak a képviselők, a magukat nőként azonosító férfiak korlátozás nélkül hozzáférhetnének olyan szervezetek szolgáltatásaihoz, mint a bántalmazott nőket befogadó központok, vagy a börtönök női részlegei, attól függetlenül, hogy bárki megvizsgálná a motivációjukat. Truss bejelentése és tervei azonban szerencsére gátat szabhatnak majd a jövőben ennek a reformkezdeményezésnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!