hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A transzgender lobbinak a radikális feminizmus is kevés
Boszorkányüldözés: J.K Rowling megsértette a transzokat
A transzgender lobbinak a radikális feminizmus is kevés

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 18.
Valóságos karaktergyilkossági kísérlet alanyává vált az utóbbi napokban J.K. Rowling angol írónő. A Harry Potter könyvek szerzőjének kálváriája rávilágított arra, hogy húsba vágó kérdéssé vált: a férfiból lett transznők beletartoznak-e az általános „nőfogalomba"?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai írónő. Az ő hatására változtatta meg Hillary Clinton Twitter-fiókja bióját (a profilkép és név mellett megjelenő maximum egy-két mondatos bemutatkozás), ami a „feleség” szóval kezdődött. Adichie nyilvános beszélgetésük alkalmával ugyanis megjegyezte Hillarynek, hogy csalódott volt, amikor látta, hogy a Twitter-fiókján elsőként így jellemzi magát. Mint mondta „az persze senkit nem lep meg, hogy a férjed biója nem a »férj« jelzővel kezdődik”. Az írónő kiáll a nők abortuszhoz való joga mellett, érvelése szerint a terhesség megölheti a nőt, így a nőnek jogában áll döntenie ebben a kérdésben.

Jenni Murray angol feminista újság író, a BBC Nők Órája című műsorának műsorvezetője. A The Guardiannek írt könyvajánló cikkében öt műre hívja fel az olvasók figyelmét. Az egyik ezek közül a dickensi Angliában egy leszbikus szerelmespár történetét mutatja be, egy másik pedig az első orvossá avatott nőről szól, aki nem mellesleg férfiként élte le az életét. Jenni Murray az abortusz minél szélesebb körű legalizálásáért lobbizó „The Fawcett Society” nevű feminista szervezet elnöke, aki maga is kiáll nemcsak a nők abortuszhoz való joga mellett, hanem felemeli hangját akkor is, ha egyes angol szappanoperák női karaktereinek terméketlensége a történet szerint korábbi abortuszuk miatt alakult ki. Álláspontja szerint ezek a történetek „zavarják az abortuszról szóló morális vitát”.

 J.K. Rowling angol írónő, a Harry Pottersikersorozat szerzője, abortuszpárti, feminista véleményvezér. 2007 októberében, a könyvsorozat utolsó epizódjának megjelenése előtt bejelentette, hogy a történet egyik fontos szereplője (Roxfort igazgatója, egy ősz hajú professzor) meleg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!