hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hová tűnt Kim?
Vezetőválság és járvány Észak-Koreában
Hová tűnt Kim?

Fotó: AP / Wong Maye-E

2020. 04. 29.
Hamisított fotók a koporsóban fekvő diktátorról és egymásnak ellentmondó híradások zavarják össze a világ közvéleményét. Mi történt Kim Dzsongunnal? És mire lehet számítani Észak-Koreában.

Még a múlt héten röppentek föl azon híradások miszerint az észak-koreai diktátor súlyos állapotba kerül egy sikertelen szívműtét következtében. Múlt pénteken Kína egy egészségügyi szakértőstábot küldött Phenjanba, hogy tanácsokkal lássák el Kim Dzsongun ápolóit.

Biztos információ aligha van még. A japán média azt sejteti, hogy a vezető vegetatív állapotban van. A dél-koreai kormányszóvivő viszont tagadta, hogy bármi rendhagyót érzékeltek volna északi szomszédjuk irányából. Sőt, szerintük Kim Dzsongun él és jól van – az észak-koreai ügyekért felelős miniszter azt nyilatkozta, vélhetően a koronavírussal szembeni óvintézkedések keretén belül tűnt el a világ szemei elől.

Fotó: AP
A diktátor húga, Kim Jodzsong az egyik legesélyesebb, ha utódlásra kerül a sor.
(Fotó: AP)

Egy biztos: Kim Dzsongunt a nyilvánosság április 11-e óta nem látta. Hiánya különösen néhai (amúgy szívinfarktusban meghalt) nagyapja, Kim Ir Szen születésnapján, illetve azon a múlt pénteki ünnepségen tűnt föl, amelyen az ország hadseregének 88. évfordulóját ünnepelték. A japán újság, ami a betegségről szóló hírt közölte, egy neve elhallgatását kérő kínai szakértőt szólaltatott meg, aki korábban kezelte már a népvezért. Állítása szerint Kim április elején egyszer a szívéhez kapott és földre esett. Azonnal megműtötték, ám az egyik orvos állítólag elidegeskedett egy műveletet, ami miatt a vezető – akinek a felmenői egyébként harmadíziglen szívbetegséggel küzdöttek – kómába esett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!