hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szeplőtelen Lenin
Véreskezű diktátor igézetében a magyar baloldal
A szeplőtelen Lenin

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

2020. 04. 29.
Tombol a baloldalon a Lenin-nosztalgia, Hegyi Gyula a Népszavában nosztalgikus hangon emlékezik Leninről születésének 150. évfordulója alkalmából (Lenin 150). A jelenség nem példa nélküli: 2015-ben kerekasztal-beszélgetés zajlott Magyarországon Lenin időszerűségéről Krausz Tamás 2008-as Lenin-könyve alapján. Képzeljünk el egy hasonló konferenciát Hitler időszerűsége címmel. Nem kevésbé lenne bizarr és elborzasztó.

Lenin a forradalmi terror szülője és a terror vörös angyala. A kommunista történetírás Lenint próbálta a kommunista terror gyanúja alól felmenteni, a nép jóságos atyjának fényével bevonni arcélét, de a történelmi tények makacs dolgok. A bolsevik, kommunista rendszer uralomra jutását jól szervezett terrorcsoportok érték el. Utcai zavargások, verekedések, provokációk jelezték útjukat a hatalomba. 1917 novemberében a szentpétervári hatalomátvétel idején a kommunisták Moszkvában a Vörös teret védő cári őrség lemészárlásával sem elégedtek meg, a katonák nemi szerveit is levágták, és a halottak kezébe tették. A vörös hatalom fenntartása is több terrorcselekménnyel járt. A bolsevizmus a világtörténelem addigi legagresszívabb pusztításával köszöntött be a világtörténelembe, és tette le névjegyét a legkártékonyabb politikai hatalmak között.

A kommunizmus pusztító tartalmával ma már általában tisztában vagyunk, de az eszme születését még mindig valami eufemisztikus fény veszi körül. Ma is sokan úgy gondolják, hogy ez a fontos igazságok megvalósítására törekvő politikai mozgalom valahol félrecsúszott, és a jó törekvéseket a diktatúra törte meg, a sztálini időszak tévedései és hibái. A kommunista terrort a jól működő munkásmozgalmi bűnbakképzés Sztálin és Trockij nyakába varrják, azért, hogy megőrizzék Lenin és az eszme, a mozgalom szeplőtelen­ségét.

De nézzük magát Lenint, milyen szerepe volt a terror megtervezésében, elindításában, végrehajtásában! Már 1905-ben így instruálja a mozgalmat: „Fel kell fegyverkezni, ki-ki, amivel tud (puska, revolver, bomba, kés, boxer, bot, petróleumos rongy gyújtogatáshoz, kötél vagy kötéllétra, lapát barrikádépítéshez, robbanóanyag, szögesdrót, szögek stb.)”. Ezzel a banditafelszereléssel küldte Lenin társait a tizenévesekhez és fiatalokhoz, hogy azokból alakítsanak „harci alakulatokat mindenhol és mindenütt”. Lenin szerint szükséges a törvényes hatalommal szembeni harc: „a hadsereget kövekkel kell dobálni vagy leforrázni”, „a rendőröket savval kell leönteni”. „Az aktivistáknak minden egyes alakulatot el kell látniuk a legegyszerűbb és legrövidebb bombareceptekkel, a legalapvetőbb tennivalókkal, a többi már az ő dolguk.” (Vagyim Arisztov: Ki volt Lenin? Hetek 2004. 03. 26.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!