Hetek Univerzum
Lenin könyörtelen rémuralma Oroszországban
A vörös terror prófétája - második rész

Forrás: Wikipedia

Lenin könyörtelen rémuralma Oroszországban
A vörös terror prófétája - második rész
A novemberi bolsevik puccs győzelme után megkezdődött a megtorlás, olyan kegyetlen módszerekkel, amelyek során Lenin szisztematikusan minden erkölcsi korlátot lerombolt. Mindebben utódja, Sztálin csak követte korán elhunyt mesterét. (2017. 11.10.)

100 éve, 1924. január 21-én halt meg Gorkij városában Vlagyimir Iljics Lenin, akinek az élete a 20. századi diktátorok közül alighanem a legtalányosabb. Ennek apropóján teljes terjedelmében elérhetővé tettük korábban megjelent cikkünket. A témáról készült friss podcastünket itt hallgathatják meg:

„Elvtársak! A körzeteikben zajló paraszt­lázongásokat le kell verni. Járjanak el kíméletlenül! Intézzék úgy, hogy a lakosság több száz versztányi körzetben tanúja legyen a megtorlásoknak, reszkessen és adja tovább a hírt, hogy a bolsevikok minden vérszomjas kulákot megölnek. Akasszanak fel haladéktalanul (úgy, hogy az emberek lássák) legalább száz ismert kulákot, gazdag embert, vérszopót. Tegyék közzé a nevüket. Kobozzák el tőlük az összes gabonát. Táviratozzanak, hogy megkapták-e az üzenetem, és hajtsák végre ezeket a parancsokat. Lenin. Utóirat: Találjanak még néhány igazán kíméletlen embert.” (Távirat a penzai bolsevik kormányzóság vezetőinek, 1918. augusztus 11.)

.
(Forrás: Владимир Романов)

Kevés saját névvel ellátott likvidálási parancs maradt fenn Lenintől, és ezeket – a fenti távirathoz hasonlóan – szigorúan titkosították a szovjet hatóságok. Az utasítások kíméletlen hangneme és a brutális önkény ugyanis még a későbbi sztálini zsarnoksághoz mérten is megdöbbentő. Szó sincs bármiféle igazságszolgáltatásról, nincs még látszatra sem bármi jogi kerete a megtorlásnak, sőt a célszemélyek meghatározása (kulák, gazdag ember, vérszopó) is olyan, hogy a fegyveres osztagok szinte bárkire ráhúzhatták. A kivégzéseket sem a sztálini időszakra jellemző éjszakai sötétben, pincék, börtönök, erdők mélyén kellett végrehajtani, hanem minél látványosabban, nappal, hogy mindenki rettegje a bolsevikokat. Ezzel megszületett a modern kori politikai terrorizmus, ami pusztító hatással volt a következő évtizedek történelmére.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!