hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Houston, volt egy problémánk
Válságkezelési módszerek a világűrben
Houston, volt egy problémánk

Fotó: AP

2020. 04. 29.
Az Apollo-13 legénysége olyan szituációban találta magát, melyben ember még sohasem. A helyzetre nem létezett eljárásrend, így rendkívüli találékonyságra, alkalmazkodási készségre és csapatmunkára volt ahhoz szükség, hogy a célt, a túlélést elérjék. Mindez 50 éve történt, de az eset máig tanulságos.

Miután Neil Armstrong megtette azt a bizonyos kis lépést a Hold felszínén, hatalmas volt az öröm, az asztronautákat nemzeti hősként ünnepelték, hirtelen igazi sztárok lettek. A következő, ismételten sikeres holdra szállás után azonban a lakosság kezdte elveszíteni érdeklődését az űrprogram iránt; az első sikeres küldetést követő ámulat és eufória az Apollo-13 kilövéséhez közeledve egyre inkább lankadt.

Az Apollo-13 legénysége Jim Lovell parancsnok mellett Ken Mattingly és Fred Haise pilótákból állt. A kilövés előtt két héttel az egyik tartalékos űrhajós elkapta a kanyarót okozó vírust és súlyosan megbetegedett. Mivel a fő- és tartaléklegénység együtt készült a bevetésre, ezért mind a hat kiképzett űrhajós potenciálisan ki lett téve a vírussal való találkozásnak. A NASA orvosai vérvizsgálatokat végeztek, hogy kiderítsék, van-e az asztronautáknak korábbi megbetegedés miatt immunitása a vírus ellen. Azt találták, hogy Ken Mattingly kivételével mindannyian találkoztak már korábban a kórokozóval, így védettek ellene. A NASA orvosai nem tartották biztonságosnak Mattingly bevetését, ezért két nappal a kilövés előtt Jack Swigert tartalékost állították a helyére.

 Jim Lovell, Fred Haise és John Swigert
Az Apollo-13 legénysége balról jobbra: Jim Lovell, Fred Haise és John Swigert.(Fotó: AP )

Rutinműveletből vészhelyzet

Az Apollo-13 végül 1970. április 11-én – mit sem törődve a babonás hangokkal, melyek a tizenhármas szám miatt balszerencséjét jósolták – 13 óra 13 perckor útnak indult a világ­űrbe.  A Hold felé tartó útjuk második napján a csapat élő televíziós adásban mutatta be a holdkompot; mely arra lett tervezve, hogy lecsatlakozva az irányítóegységről két asztronautát a Holdra juttasson, ellássa őket a kétnapos expedíció során, majd újraegyesüljön a Hold körüli pályán várakozó irányítómodullal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!