hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merre van az előre?
Világszerte tervezik a karantén enyhítését
Merre van az előre?

Világszerte tervezik a karantén enyhítését(Fotó: AP / Mark Schiefelbein)

2020. 04. 29.
Nemcsak gazdasági érvek szólnak a karanténintézkedések lazítása mellett, hanem társadalmi, sőt egészségügyi megfontolások is. Ha jól csinálják, a fokozatos exit a járványt is gyengítheti – ha rosszul, újabb berobbanás fenyegethet. 

„Eljutottunk a mentőcsónakhoz, de még nem tudjuk, hogyan érjük el a partot” – jegyezte meg a Science magazinnak nyilatkozva a Harvard Egyetem epidemiológusa, Marc Lipsitch, arra utalva, hogy a korlátozó intézkedésekkel – elsősorban Ázsiában és Európában – sikerült kontroll alá vonni a koronavírus-fertőzést, és laposítani a járványgörbét, azonban még nem világos, hogy milyen exitstratégia lehet hatékony a továbblépéshez. Tudományos cikkeket és szakértők nyilatkozatait tanulmányozva úgy tűnik, abban konszenzus van, hogy védőoltás nélkül – amire jövő év első feléig várni kell – aligha térhet vissza az élet azonnal és maradéktalanul a rendes kerékvágásba. A sokat emlegetett nyájimmunitás eléréséhez ugyanis a vakcináláson kívül csak egyetlen más út vezet: a társadalom 50-80 százalékának kellene átesnie a fertőzésen és így immunissá válnia. Ez az út azonban járhatatlan, legalábbis az egészségügyi ellátórendszer durva megterhelődése és az átlagnál magasabb halálozási arány nélkül. (Svédország mégis ezt a modellt választotta: a Magyarországhoz hasonló népességű országban már csaknem elérte a 20 ezret a beazonosított fertőzöttek száma, és több mint 2200-an haltak meg. Ezek kétségtelenül „erős” számok, ugyanakkor az apokaliptikus félelmek egyelőre nem váltak valóra a skandináv országban.)

A kutatók óva intenek, hogy egyből vissza térjünk a vírus előtti életmódhoz, ez sok áldozattal járna.

Exit, csak óvatosan

De akkor hogyan lehet lazítani a jelenlegi karanténintézkedéseken? Egyáltalán érdemes-e ebben gondolkozni? Utóbbi kérdésre nem csak a gazdasági megfontolás miatt válaszol igennel a politikusok – és a szakértők – egyre nagyobb hányada, bár ez is erős érv: az Egyesült Államokban például egyetlen hét (!) karantén akkora GDP-kieséssel jár, mint amennyit a holdra szállásra költött az ország az Apollo-program csúcsévében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!