hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dilemma: recesszió vagy tömegjárvány
Mi az, és működik-e a nyájimmunitás?
Dilemma: recesszió vagy tömegjárvány

Mi az, és működik-e a nyájimmunitás?(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 04. 29.
A hetek óta bezárkózással próbálkozó világban továbbra is terjed a vírus, viszont a gazdasági leállás olyan globális válságot okozhat, amely sokkal több ember életét teheti tönkre, mint a vírus közvetlen egészségügyi hatása.

A nyájimmunitás leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a lakosság akkora része élvez védettséget már az adott betegséggel szemben, hogy a fertőzöttek nem tudják kinek átadni a betegséget. A Johns Hopkins egyetem szerint ehhez azonban a lakosság 70-90 százalékának védettnek kell lennie. Védettséget alapvetően két úton lehet szerezni: vagy védőoltásokon keresztül, vagy pedig a fertőzésen átesve.

A koronavírus esetében viszont a szakértők arra számítanak, hogy ideális esetben a betegségből felépültek évekre, óvatosabb becslések szerint csak hónapokra szerezhetnek védelmet a betegséggel szemben – azonban egész életükre szinte biztosan nem. Jelenleg az országok túlnyomó többsége a vírus forrásának számító Kína mintáját követve a részleges vagy teljes lezárásokban látja a megoldást. A karanténok előnye azonban egyben hátrány is: az alacsony esetszámok miatt a társadalomban nem alakul ki a nyájimmunitás, viszont a vírus sem tűnik el.

Így fennáll a veszélye annak, hogy az enyhítésekkel párhuzamosan a betegség is újra terjedni kezd. Az országok hermetikus lezárása a világgazdaságnak is súlyos károkat okoz, így ez az állapot hosszú ideig semmiképpen sem tartható fent. Nem véletlen, hogy az országok egyre-másra jelentik be a lazításokat, bízva abban, hogy az egészségügyi rendszer sikeresen birkózik majd meg a várhatóan emelkedő esetszámokkal. A koronavírus így kétségkívül óriási dilemma elé állítja a vezető politikusokat, hiszen hosszú távon egy súlyos recesszió akár több ember halálát is okozhatja, mint maga a koronavírus, ugyanakkor a társadalom egyetlen csoportját sem lehet feláldozni azért, hogy elkerüljék a súlyos gazdasági válságot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!