hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tamás bátya kunyhója: lehet-e egy fekete amerikai konzervatív?
Egy elhallgatott dokumentumfilm és egy piszkos politikai játszma
Tamás bátya kunyhója: lehet-e egy fekete amerikai konzervatív?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 06.
Mi a közös a vízvezeték-szerelő, a farmer, a lelkész, a polgárjogi aktivista és a rádiós műsorvezető között? Az Uncle Tom dokumentumfilmből kiderül: mind fekete és konzervatív. Az amerikai feketék történelméről és mostani társadalmi helyzetéről készült filmet megjelenése óta hatalmas érdeklődés övezi.

Harriet Beecher Stowe Tamás bátya kunyhója című műve 1852-ben jelent meg és a 19. század legnagyobb példányszámában eladott regénye lett. A könyv­ről, amely a rabszolgatartás ellen emelte fel a szavát, többek között Abraham Lincoln is úgy vélekedett, hogy hozzájárult az amerikai polgárháború kirobbanásához azáltal, hogy széles közönség számára bemutatta a rabszolgák helyzetét. 

A könyvet annyira veszélyesnek tartották a déli államokban, hogy a polgárháború előtt betiltották, és a történet főhősét, az intelligens, szorgalmas és istenfélő Tamás bátya karakterét egy magát rabszolgatartóinak boldogan alárendelő bohócként kifigurázva mutatták be. Az ehhez kapcsolódó sztereotípiák olyan erősen megmaradtak a mai napig, hogy azokat a feketéket, akik konzervatív értékeket vallanak, többek között „Tamás bátyának”, azaz a saját fajukat eláruló, a fehéreknek tetszeni akaróknak csúfolják velük egyet nem értő kritikusaik. 

Ki jelent valódi veszélyt a feketék számára?

Az Uncle Tom – An Oral History of the American Black Conservative (Tamás bátya – A fekete konzervatív amerikai elbeszélt történelme – a szerk.) az IMDB internetes filmportálon 9,5 csillagos értékeléssel a legnépszerűbb dokumentumfilmmé vált július 19-i megjelenése óta. Csaknem 400 ezer dolláros bevételt hozott a letöltésekből már az első héten – noha szinte teljes médiacsendben adták ki.  A film fekete közszereplőket, gondolkodókat, egyházi személyeket, polgárjogi aktivistákat, veteránokat, valamint hétköznapi személyeket vonultat fel, akik

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!