hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hamarosan kész a magyar algoritmus, amely megjósolja, hogy mikor, hol lesz baleset
Interjú a Mentőszolgálat főigazgatójával, Csató Gáborral
Hamarosan kész a magyar algoritmus, amely megjósolja, hogy mikor, hol lesz baleset

Forrás: Bagi Zsófia

2020. 08. 06.
Drónnal reptetett defibrillátorok, baleseteket megjósoló mesterséges intelligencia és egy innovációra nyitott rekordfiatal vezetõ. Dr. Csató Gábor három év után újabb öt évre kapott bizalmat az Országos Mentõszolgálat élén, hogy a legmodernebb módszerekkel próbáljanak minél több életet megmenteni.

Az elmúlt három évben jelentős fejlesztések valósultak meg az Országos Mentőszolgálatnál. Arra azonban talán az egész világ sem számított, hogy egy ilyen világjárvánnyal kell majd megküzdeni. Főigazgatóként hogyan tud alkalmazkodni egy olyan helyzethez, amire sosem volt még példa korábban?

– A magyar mentés 133 éves. Volt két világháborúnk, egy forradalmunk, de ilyen méretű járvánnyal mi sem találkoztunk még. Viszont fel voltunk készülve a legrosszabbra is, az Ebola kapcsán például feltöltöttük a készleteinket, és természetesen folyamatosan foglalkozunk fertőzőbeteg-szállítással is. Így gyakorlatilag az összes szükséges védőfelszerelés már a kezdeti időszakban rendelkezésünkre állt raktárainkban. Nem kellett arra várnunk, hogy beérkezzen a maszk, hanem le tudtuk venni a polcról. Ez nagy biztonságot adott éppen azokban a hetekben, amikor a világban is alig volt készlet. Az ország legnagyobb egészségügyi intézményeként ma 8500 alkalmazottunk van, és még mindig ott vagyunk a frontvonalban, felkészülve egy esetleges második hullámra. 

Több országban előttünk jártak a járvány elleni védekezésben. Kapott európai kollégáitól jó ötleteket, tanácsokat? 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!