hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merkely: fontos, hogy minél többen beadassák az influenza elleni védőoltást
Interjú Merkely Bélával, a Semmelweis Egyetem rektorával
Merkely: fontos, hogy minél többen beadassák az influenza elleni védőoltást

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2020. 08. 06.
A koronavírus-járvány második hulláma jó eséllyel enyhébb lehet, mint az elsõ, hiszen a kutatók már jobban ismerik a vírust. Ugyanakkor ehhez szükség van a lakosság józan óvatosságára is – mondta a Heteknek Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora.

Úgy tűnik, a koronavírus első hullámán túl vagyunk. Mikorra várható a második hullám kezdete és tetőzése, mennyire jelezhető ez pontosan előre? Relatíve friss hír, hogy Svájcban emelkedik az újonnan azonosított fertőzöttek száma, ami miatt ismét szigorításokat vezetnek be. Ez jelezheti az alpesi országban a második hullám elejét?

– Véleményem szerint a környező országokban még az első hullám tombol, azaz itt azért nőhetett meg az igazolt fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor lazítani kezdtek a közösségi korlátozásokon, amikor az adatok ezt még nem indokolták. Azt tartom második hullámnak, amikor a járvány első szakasza után tartósan megnövekszik a vírus reprodukciós aránya. A koronavírus-járvány második hulláma vélhetően a késő őszi-téli időszakra esik majd, amikor kedveznek a feltételek a vírus életben maradásának és szaporodásának. Szeptembertől több tényező – az iskolakezdés, szabadságról való visszatérés, illetve a hűvösebb idő miatti hosszabb zárt térben tartózkodás – is hozzájárulhat a fertőzések megugrásához, így egy második hullám ősszel érkezhet meg.

Változó számú, de kevés új fertőzöttet regisztrálnak jelenleg Magyarországon, de ezek jellemzően behurcolt esetek: vagy nálunk fertőzöttebb országokból hazatérő magyaroknál, vagy onnan érkező külföldieknél mutatják ki a vírust.  Ha tudatosan vigyázunk arra, hogy hazánkban továbbra is kedvező maradjon a helyzet, akkor szabadabban tölthetjük a nyarat, mint a környező országok lakói. A jelenlegi időjárási körülmények nem kedveznek a COVID-19 terjedésének. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a nyár sem jelent teljes védelmet, hiszen ha nem viseljük a maszkot zárt térben, ha nem tartunk kellő távolságot másoktól, és nem ügyelünk az alapvető higiéniára, bármikor fellángolhat a járvány. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!