Hetek Univerzum
Kászim Szulejmáni, a gonosz stratégája
A „háttérparancsnok” a Közel-Kelet egyik legfontosabb szereplője volt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Kászim Szulejmáni, a gonosz stratégája
A „háttérparancsnok” a Közel-Kelet egyik legfontosabb szereplője volt
2020. 04. 10.
A titokzatos katona, aki Irán második embere lett, regionális nagyhatalommá tette hazáját. Miközben Amerika katonáit gyilkolta, Obamát sikeresen becsalogatták a nukleáris egyezménybe. Az általa befolyásolt terrorsejtek szerte a Közel-Keleten a világ egyik legveszedelmesebb emberévé tették Kászim Szulejmánit.(2020.01.10.)

Kászim Szulejmáni munkásosztálybeli családban nevelkedett. Viszonylag hamar elkezdte magába szívni a radikális iszlamizmus tanait. A forradalmi eszme korán magával ragadta, különösen amiatt, hogy családja eladósodott a sah vezette kormányzatnak, és ebbéli kiszolgáltatottságukat az ifjú rosszul viselte. Az 1979-es forradalom kitörése után 22 évesen csatlakozott az iráni Forradalmi Gárda hadseregéhez, amit az új klerikális vezetés állított annak érdekében, hogy meggátolja a katonai puccs lehetőségét.

A fiú pályája hamar felívelt a szervezeten belül; nemsokára már az északi régióban kitört kurd felkelés leverését bízták rá. Az 1980 és 1988 közötti Irak–Irán háború során kezdte meg a perzsa vezetés kiépíteni a síita érdekszférát a térségben. Az ifjú katona számos háborús elismerésben részesült bátorsága miatt.

szulejmáni
Shutterstock/Puzzlepix

Az irakiak között kecsketolvajként lett ismeretes, mert az iraki területeken végrehajtott titkos akcióiról rendszerint egy kecskével tért haza, amit elvtársaival fogyasztott el.

Már akkor felmerült a Jeruzsálemig nyomulás gondolata, de a forradalmi hevület az Irakban elszenvedett veszteségek láttán alábbhagyott (egymillióan haltak meg).

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!