hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Vita nélkül vitatkozunk

A napokban kezdett el foglalkozni a média azzal, hogy az állam által preferált biológia-tankönyv „abortuszellenes és nőgyűlölő” felhangot üt meg a fogamzásgátlás és a szexualitás témájának tárgyalása során. A jelzőket azért aggatják a tankönyvre, mivel az az abortuszt nemcsak mint az anya teste feletti döntést, hanem mint „egy leendő” élet megszakításával járó erkölcsi dilemmát állítja be.  Az apák szerepéről pedig hallgat.

Lassan erősödő ellenállás

Az ajatollah keményvonalas emberei taroltak az iráni parlamenti választáson. Az eredmény borítékolható volt, főleg, miután az Őrök Tanácsa nevű nagyhatalmú testület több ezer mérsékeltnek tartott indulót zárt ki a voksolásból. A perzsa állam vezetése azonban így sem dőlhet hátra.

A demokrácia megkerülése

Nagy problémát okoz, ha nincs akkora igény az átláthatóságra és az elszá-moltathatóságra az igazságszolgáltatási szektor felé, mint a politika irányába. Sokan naivan azt gondolják, hogy a bíróság csak független lehet, ám az izraeli belpolitikai válság is súlyos tünetekre vet fényt.

Belföld

A hálózat szolgálatában

A mindent behálózó kommunista titkosrendőrség egyházi vonalon is sikerrel teljesített. A római katolikus egyház felsővezetői közül többen lehettek a rendszer fenntartói, mint üldözöttjei. A kisegyházak sem kerülhették el a hatalom kontrollját, ám köreikben többen képesek voltak ellenállni, és ezzel megőrizni erkölcsi hitelüket. Egy új tanulmány a nagyegyházaktól a Hit Gyülekezetéig veszi végig a hívő közösségek és az elnyomó gépezet viszonyát.     

Fejben dől el

Bármennyi pénzt is tesz bele a családtámogatási rendszerbe a kormány, a társadalom elöregedését és fogyását nemzeti keretek között nem tudja megállítani. A csökkenő gyerekszám oka ugyanis a közgondolkodás régóta tartó átalakulása – állítja egy friss elemzés.

Hit és értékek

Jogi háború Izrael ellen

A palesztin fél minden eszközt igyekszik bevetni a palesztin államiság Izrael feje fölötti, egyoldalú elismertetése érdekében. Most éppen a hágai Nemzetközi Büntető-bíróságot akarja felhasználni erre.

Gyorsított eljárás

Mekkora felelõssége volt a magyar közigazgatásnak az 1944-es tömeges deportálásokban? Miért nem volt érdemi ellenállás a zsidók védelmében? Elkerülhetõ lett volna a magyar holokauszt? Ezekre a kérdésekre is választ keres egy most megjelent, drámaian pontos könyv. A szerzõvel beszélgettünk.

HÁTTÉR

A Z-generáció hangja

Tudatosan vállalja a „rosszkislány” szerepet, dalaiból süt a depresszió, megtöri a pop műfaj bevett zenei formáit, albumát pedig nem profi stúdióban, hanem otthon rögzítette – mégis az egyik legnépszerűbb popikonná lépett elő a fiatalok körében. BillieEilish ráadásul még csak 18 éves.

Fél évszázad rettegésben

1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő 8 évet töltött börtönökben és munkatáborban. Emlékére az Országgyűlés – 2000. június 13-án elfogadott határozatával – minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

Boszorkányok ébredése

Az Egyesült Államokban reneszánszát éli a boszor­kányság, mi több, a keresztények közül is egyre többen igyekeznek vegyíteni bibliai hitüket okkultizmussal. Különösen az Y generáció tagjai fordulnak az ősi praktikák felé.

KÁVÉSZÜNET

Biztonságvagy szabadság?

A terrorizmus­ra adott válaszul a 21. század leg­elejétől kezdve kialakult egy meg­figyelőállam, amelynek hatá­sá­ra szinte a teljes populáció leinformálhatóvá vált. Hatá­sos-e ez a módszer, és valóban azokat a célokat szolgálja-e, amire rendelve lett?

Ekezet nelkul

A digitális eszközöket naponta hasz­nálva sok, a magyar nyelvet a szívén viselő ember meg­retten azt látva, hogy a felhasználók zöme ékezet nélkül kommunikál. már az iskolákban sem ritka, hogy a nebulók éke-zetek nélküli szavakkal fejezik ki írásban a mondandójukat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!