hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A demokrácia megkerülése
Az izraeli igazságszolgáltatás és a civil szervezetek összefonódása
A demokrácia megkerülése

AP/Menahem Kahana

2020. 04. 11.
Nagy problémát okoz, ha nincs akkora igény az átláthatóságra és az elszá-moltathatóságra az igazságszolgáltatási szektor felé, mint a politika irányába. Sokan naivan azt gondolják, hogy a bíróság csak független lehet, ám az izraeli belpolitikai válság is súlyos tünetekre vet fényt.

Jogi szempontból a Netanjahu elleni vádemelés létjogosultsága igencsak megkérdőjelezhető. Nem volt még példa arra, hogy kormányzó miniszterelnököt vádemelés alá vonjanak. YifaSegal, az izraeli International Legal Forum (Nemzetközi Jogi Fórum) igazgatója lapunknak elmondta, hogy a vád alapját képező témák a politikusoknak többé-kevésbé általános eljárási szokása világszerte. Ennek ellenére igen súlyos jogvita alakult ki az ügy kapcsán, pedig a szakértő szerint nem szabadna elfeledni: a büntetőjog egyik alapelve, hogy nem büntethető valaki megfelelő figyelmeztetés vagy jogértelmezés hiányában. 

Az egy éven belül harmadjára megtartott országos választások okozta frusztráció tovább terheli ezt a kérdéskört a szélsőséges irányba. Felmerül a kérdés sokakban, hogy vajon meg lehet-e választani egy politikust úgy, hogy vádeljárás alatt áll?

Segal ezt a furcsa helyzetet azzal magyarázza, hogy sokan naívan viszonyulnak az igazságszolgáltatási rendszerhez: „Ne feledjük, hogy a jogászok is végső soron csak emberek, akiket befolyásol a saját politikai nézetük. Természetesen a legtöbb szakmabeli elhiszi magáról, hogy tud ezekben disztingválni, de ez valójában igen nehéz.” A jogászok politikai részrehajlását azonban meglehetősen nehéz konkrét bizonyítékokkal igazolni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!