hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vírusriadó
Durvul a járvány, de pánikra nincs ok
Vírusriadó

AP

2020. 04. 11.
Akár egymillió ember is megkaphatta már a koronavírus-fertőzést, amely jó eséllyel Magyarországon is jelen van már, és meglehet, hogy nyáron sem cseng le. Pánikra azonban nincs ok – Az elővigyázatosságra annál inkább.

„A boltok polcai délutánonként kiürülnek. Reggelre ugyan feltöltik őket, de az emberek láthatóan igyekeznek tartalékokat felhalmozni” – mondta a Heteknek egy Milánó közelében élő magyar hölgy annak kapcsán, hogy Észak-Olaszország Lombardia és Veneto tartományokban összesen 50 ezer embert helyeztek karantén alá a koronavírus terjedése miatt. Interjúalanyunk 30 kilométerre lakik az előbbi vesztegzártól. Mint mondta, a közintézmények ugyan bezártak, ám a boltok és a munkahelyek működnek, bár sokan otthonról dolgoznak. „Most úgy tudjuk, hogy hétvégén a bevásárlóközpontok is be fognak zárni, nyilván azért, mert akkor több ember gyűlne össze azokban. Ennek ellenére az emberek nyugodtan kezelik a helyzetet, szerintem nyugodtabban, mint Magyarországon” – je­gyezte meg. 

Egy másik interjúalanyunk, aki most érkezett haza Rómából, arról számolt be, hogy az olasz fővárosban nyugodt az élet, és a repülőn utazóknak is mindössze 8-10 százaléka viselt maszkot, a személyzet pedig egyáltalán nem. Hozzátette: a Róma melletti Marche tartományban megelőzésképpen március 4-éig bezártak az iskolák, óvodák, múzeumok, könyvtárak, kulturális jellegű közösségi terek és felfüggesztettek minden közösségi rendezvényt.

„Mindenki abban bízott, hogy Kínán belül lehet tartani a vírust, és bár ennek érdekében komoly erőfeszítéseket tettek, de a terjedés intenzitása láttán a kutatók már az elején azt prognosztizálták, hogy ez aligha fog sikerülni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!