hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyorsított eljárás
Interjú Veszprémy László Bernát történésszel a „gyilkos irodákról”
Gyorsított eljárás

Jakab Olivía

2020. 04. 11.
Mekkora felelõssége volt a magyar közigazgatásnak az 1944-es tömeges deportálásokban? Miért nem volt érdemi ellenállás a zsidók védelmében? Elkerülhetõ lett volna a magyar holokauszt? Ezekre a kérdésekre is választ keres egy most megjelent, drámaian pontos könyv. A szerzõvel beszélgettünk.

A magyar Alaptörvény preambuluma kimondja, hogy az ország 1944. március 19-én elveszítette az állami önrendelkezését. Ez a felfogás jelenik meg a Szabadság téri emlékműben is. Mennyiben korlátozza ez a történészt, hogy megítélje a magyar közigazgatás felelősségét?

– Minden megszállt országnak sérül valamilyen szinten a szuverenitása, de ebben jelentős különbségek voltak a második világháború során. Ha például összehasonlítjuk Lengyelország, Hollandia és Magyarország helyzetét a második világháborúban, akkor azt láthatjuk, hogy a náci Németország három különböző modellt követett. A lengyel állam lényegében megszűnt, így az esetükben állami felelősségről nem lehet beszélni, hiszen az országot totális megszállás sújtotta: nem volt lengyel kollaboráns kormány, Lengyelország egy részét a német birodalomhoz csatol­ták, a lengyel közigazgatás helyét szinte teljesen átvették a németek, a rendőrséget halálbüntetés terhe mellett kényszerítették az engedelmességre.

Hollandiában szintén szigorúan büntették azt, ha valaki a közigazgatásban ellenállt a holokausztra vonatkozó utasításoknak. Tudunk arról, hogy polgármestereket és csendőröket deportáltak azért, mert megtagadták az együttműködést. Mégsem mondhatjuk azt, hogy megszűnt volna a holland államiság, a holland közigazgatás szinte sértetlenül a helyén maradt. A harmadik példa Magyarország, ahol a németek lényegében alig nyúlnak bele a közigazgatás működésébe, tudatosan a magyar kollaboránsokon keresztül akarják megvalósítani az akaratukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!