hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Biztonságvagy szabadság?
Az érdekünket szolgálja-e az adathalászat?
Biztonságvagy szabadság?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 11.
A terrorizmus­ra adott válaszul a 21. század leg­elejétől kezdve kialakult egy meg­figyelőállam, amelynek hatá­sá­ra szinte a teljes populáció leinformálhatóvá vált. Hatá­sos-e ez a módszer, és valóban azokat a célokat szolgálja-e, amire rendelve lett?

A nemzetközi terrorizmus a 21. század egyik legmeghatározóbb és talán a tömegeket leginkább megmozgató jelensége. A fejlett nyugati társadalmak hirtelen egyfajta háborús helyzetbe kerültek és az otthonaikról addig élő nyugodt és biztonságos kép a szemük előtt hullott szét. A rémült társadalom pedig megoldásért könyörgött. Ebből a félelemből kezdett el kiépülni egy új világrend, amiben mindenki és minden megfigyelés alatt áll. A kormány és a magánszektor pedig közös erővel erodálta a személyes szabadságjogok értékét és relativizálta annak fontosságát. Pedig az, hogy ki fér hozzá az adatainkhoz, korunk egyik meghatározó kihívása 
lehet.


A megfigyelőállam kialakulása

2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok egy új korszakra ébredt. Az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport több utasszállító repülőgép eltérítése segítségével támadást intézett a Pentagon és a New York-i World Trade Center ellen. A támadás megrázta Amerikát és a világot. Az 1906-os nagy San Franciscó-i földrengés és Pearl Harbor – ami az elmúlt száz év legnagyobb amerikai földön történt katasztrófája és támadása volt – sem múlták felül emberveszteség tekintetében ezt a terrorcselekményt, melynek több mint 3000 áldozata volt.

Érthető tehát, hogy erre a tragédiára az emberek a kormányhoz fordultak, hogy az visszaállítsa a békét, vagy legalábbis annak érzetét – bármi áron. A kormány pedig választ adott az embereknek: a szakértők véleménye az volt, hogy a 9/11-es terrortámadást azért nem tudták megakadályozni, mert a megfigyelőszervek jogi háttere nem követte le a technológia gyors fejlődését. Ennek jövőbeli orvoslására hozták létre a The TerroristSurveillance Programot, vagyis a terroristákat megfigyelő programot, aminek segítségével könnyebben lehetett megfigyeléseket indítani külföldi és amerikai állampolgárok ellen a terror elleni háború és az emberek védelmének az érdekében. Világszerte a kormányok pártállástól függetlenül hasonlóan reagáltak. A civil szabadságjogok visszaszorításával több teret engedtek a megfigyelőszervezeteknek és a titkosszolgálatoknak, így elkezdődhetett a modern 21. századi megfigyelőállam kialakulása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!