hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jogi háború Izrael ellen
Hágában terroristák perelnék az áldozatokat
Jogi háború Izrael ellen

AP/Peter Dejong

2020. 04. 11.
A palesztin fél minden eszközt igyekszik bevetni a palesztin államiság Izrael feje fölötti, egyoldalú elismertetése érdekében. Most éppen a hágai Nemzetközi Büntető-bíróságot akarja felhasználni erre.

Ez a próbálkozás egyben az erősen terjedő „perlési politizálás” újabb mérföldkövét, globális szintre emelését jelentheti, ha a Bíróság hagyja belerángatni magát a csapdába.    

Nyugaton, az angol nyelven a hadviselést jelentő „warfare” kifejezés alapján a jog („law”) szóból képzett „lawfare” kifejezéssel illetik azt a jelenséget, aminek során jogi álruhába bújtatva, úgymond „jogvédelem” címén, annak látszata alatt igyekeznek kierőszakolni a többség által nem támogatott, a bevett társadalmi rendbe, illetve érvényes jogba ütköző részérdekeket, politikai célokat. Avagy ilyen technikával  törekszenek jogosítványoktól meg­­fosztani célkeresztbe állított intézményeket, közösségeket.


„Perlési politizálás”

A jognak és intézményeinek ez az eredeti értelmükkel és rendeltetésükkel ellentétes, visszaélésszerű felhasználása ügydöntő politikai fórummá alakítja át a törvények fölötti őrködésre, igazságszolgáltatásra hivatott bíróságot, ha hagyja belerántani magát ebbe a játékba, vagy ha a bíróság egy ilyen helyzetet aktivista módon a hatalma kiterjesztésére akar felhasználni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!