hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Boszorkányok ébredése
A keresztények között is hódít az okkultizmus
Boszorkányok ébredése

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 11.
Az Egyesült Államokban reneszánszát éli a boszor­kányság, mi több, a keresztények közül is egyre többen igyekeznek vegyíteni bibliai hitüket okkultizmussal. Különösen az Y generáció tagjai fordulnak az ősi praktikák felé.

„Keresztény Boszorkány Kongresszus” – ezzel az elnevezéssel hirdetett rendezvényt húsvét hétvégéjére a Keresztény Boszorkányok nevű szervezet az Egyesült Államokban. A tervek szerint az eseményen „mágikus lények, boszorkányok, varázslók és varázslónők, mágusok, boszorkánymesterek, halottidézők és sokan mások” gyűlnek össze „Krisztus nevében egy mágikus hétvégére”. A szervezet vezetője egy magát tiszteletesnek nevező, Valerie Love művésznevű nő, aki saját honlapján a „spirituális öntudat felkent szolgálójának” határozza meg magát, és úgy írja le Jézushoz való kapcsolatát, mint „egy szellemi szerelmi viszonyt a Feltámadott Krisztus Mesterrel”. 

Ez csak egyetlen példa annak illusztrálására, hogy az utóbbi években a boszorkányság különböző formáinak reneszánsza zajlik az amerikai társadalomban, és vannak olyan irányzatok is, amelyek igyekeznek az okkultizmust és a kereszténységet egymással ötvözni. A Pew Research Center 2018-as felmérése alapján az amerikai társadalomban jól megfér egymás mellett az, hogy valaki kereszténynek vallja magát, és az, hogy közben a „spiritualitás” más formáiban is higgyen – a lélekvándorlásban, az asztrológiában, vagy abban, hogy a különböző tárgyaknak, így a fáknak és a köveknek van „szellemük”. A felmérés alapján tízből hat keresztény hisz legalább egy, a New Age tanításaihoz köthető „alternatív” szellemi jelenségben, amelyek közül magasan vezet a tárgyak szellemeiben való hit. A lélekvándorlás és az asztrológia egyelőre nem ilyen „népszerű” a keresztények között, azokban „mindössze” 30 százalékuk hisz. 

Egy 2014-ben készült Science And EngineeringIndicators (Tudományos és Mérnöki Mutatók) tanulmány szerint a fiatalabb generáció nagyobbik fele (egészen pontosan 65 százalék) pedig arról is meg van győződve, hogy az asztrológia legitim tudo-mányág.  (Ezzel szemben a kínai közvélemény 92 százaléka tartja teljesen képtelen szemfényvesztésnek a horoszkópokat.) 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!