hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fél évszázad rettegésben
A kommunista diktatúra magyar áldozatai
Fél évszázad rettegésben

Fortepan/Berkó Pál

2020. 04. 11.
1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő 8 évet töltött börtönökben és munkatáborban. Emlékére az Országgyűlés – 2000. június 13-án elfogadott határozatával – minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

Egy személy a szinte megszámlálhatatlan áldozat közül, aki – szenvedése és meghurcoltatása révén – a kollektív emlékezet „zász­lóvivőjévé” vált Magyarországon az elmúlt húsz évben, képviselve mindazokat, akik valamilyen módon elszenvedték az 1945 és 1989 közötti vészterhes időszak pártállami rendszerének „eszközkészletét”. De kit tekintünk a kommunista diktatúra áldozatainak?

Egymás után tűnnek el az emberek, nem tudni, hogy miért.

Azt a közel 1 millió civil honfitársunkat, akiket 1944-1945 telén – jóvátételi kényszermunka – malenkij robot – (jog)címén a Szovjetunió GULAG, GUPVI táborrendszereibe elhurcoltak? Vagy azt a közel 600 ezer fő, szovjet kézre került katonai hadifoglyot, akik közül a családtagok évekig azt sem tudták, hogy merre tartózkodnak, élnek-e egyáltalán, vagy jeltelen sírokba elhantolva „nyugszanak”? Hová soroljuk az itthon maradott családtagokat, az árván és özvegyen napjaikat a létbizonytalanságban tengető hozzátartozókat, a gyermekeiket elvesztő szülőket, akiknek élete pontosan ebben az időszakban tört ketté. Reálisan, egyszerű matematikai művelet segítségével megbecsülte már valaki ezeket a számokat? 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!