hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hálózat szolgálatában
Tanulmány a kommunista gépezet egyházakhoz való viszonyáról – 1. rész
A hálózat szolgálatában

AP

2020. 04. 11.
A mindent behálózó kommunista titkosrendőrség egyházi vonalon is sikerrel teljesített. A római katolikus egyház felsővezetői közül többen lehettek a rendszer fenntartói, mint üldözöttjei. A kisegyházak sem kerülhették el a hatalom kontrollját, ám köreikben többen képesek voltak ellenállni, és ezzel megőrizni erkölcsi hitelüket. Egy új tanulmány a nagyegyházaktól a Hit Gyülekezetéig veszi végig a hívő közösségek és az elnyomó gépezet viszonyát.     

A rendszerváltás utáni generációk tagjai közül sokan talán nem is hallottak a kommunista állambiztonsági szervezetekről, a diktatúra működtetésében, védelmében és fenntartásában vállalt szerepükről. A mindent és mindenkit figyelő ügynökhálózatról, a besúgókat „tartó” – irányító, ellenőrző, kiküldő – hivatásos tisztekről, és az őket is rendszerbe foglaló állambiztonsági csoportfőnökségekről azért kell, és azért lehet napjainkban is újszerű és izgalmas köteteket publikálni, mert Magyarországon – az egykori kommunista országok között szinte egyedüliként – mindmáig elmaradt az állambiztonsági múlt átfogó tisztázása, a felelősségi szintek megállapítása és a felelősök megnevezése.

Bár már három évtizede olvashatunk a témában kiváló tanulmányokat, ezek részben a sötétben tapogatóznak, hiszen éppen azt nem tudja senki, hogy a diktatúrában keletkezett titkos iratok közül a hatóságok mennyit adtak át a levéltáraknak – ahol a kutatók hozzáférhetnek a dokumentumokhoz –, mennyit tartanak vissza különböző magyarázatokkal, illetve mennyit semmisítettek meg a rendszerváltás hajnalán.

Az biztos, hogy a rendszer egykori urai és haszonélvezői sikerrel mentet­­ték át hatalmukat a demokráciába. A „há­­lózat” a mai napig összezár, a diktatúrában felhalmozott kapcsolati tőkéjük támogatást és védelmet jelent. Ezért nincsenek Magyarországon nagy lelepleződések, vagy ha időnként vannak is, az érintettek minden következmény nélkül folytathatják tevékenységüket – akár kormányzati szerepben, akár gazdasági szerep­lőként, akár egyházi tisztségekben az erkölcs és igazság letéteményeseiként.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!