"Megbizonyosodtunk, hogy nem válik újra terroristák menedékévé" - szeptemberre teljesen kivonulhat Afganisztánból Amerika
Antony Blinken reméli, a NATO is csatlakozik hozzájuk
"Megbizonyosodtunk, hogy nem válik újra terroristák menedékévé" - szeptemberre teljesen kivonulhat Afganisztánból Amerika

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 14.
Együtt mentünk Afganisztánba, most pedig eljött az ideje, hogy közös terv alapján, közösen vonjuk ki erőinket az országból - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO brüsszeli központjában szerdán.

"Elértük azokat a célokat, amelyeket kitűztünk magunk elé, ezért most itt az ideje, hogy hazahozzuk erőinket"

- fogalmazott Antony Blinken, aki kétnapos tanácskozásra érkezett.

Az amerikai külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva közölte, a katonai szövetség közös terv kidolgozásán fog fáradozni a haderő közös, összehangolt kivonása érdekében Afganisztánból.

"Együtt mentünk Afganisztánba, hogy megbirkózzunk azokkal, akik megtámadtak bennünket. Megbizonyosodtunk arról, hogy Afganisztán nem válik ismét a terroristák menedékévé, akik bármikor támadást indíthatnak ellenünk"

- tette hozzá Blinken.

A The Washington Post című lap és a Reuters hírügynökség kedden "bennfentes" forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy

Joe Biden amerikai elnök szeptember 11-ig akarja kivonni az amerikai csapatokat Afganisztánból, s ezt a döntését szerdán készül bejelenteni.

"Azért vagyok itt, hogy a szövetségesekkel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a kezdetektől fogva képviselt közös elvek alapján dolgozzam együtt:

közösen mentünk Afganisztánba, közösen alkalmazkodtunk a helyi viszonyokhoz, most pedig közösen távozunk az országból"

- fogalmazott Blinken.

Információk szerint Antony Blinken és Lloyd Austin védelmi miniszter, aki szintén részt vesz a NATO-tagországok külügyminisztereinek a nap folyamán később tervezett rendkívüli videókonferenciáján, tájékoztatni fogja a döntéséről a szövetségeseket Brüsszelben.

Joe Biden elnök hamarosan a nyilvánosság előtt tesz bejelentést erről - közölte Blinken.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az afganisztáni csapatkivonással összefüggésben korábban közölte: legfontosabb, hogy bármit is tesz a NATO, az közös döntés eredménye legyen.

A szövetségesek együtt mentek Afganisztánba, s amikor az idő eljön, együtt is kell távozniuk onnan, a távozás ugyanis azt eredményezheti, hogy Afganisztán újra a terroristák menedékévé válik - figyelmeztetett.

Akár a maradás, akár a kivonulás mellett dönt a NATO, célja az , hogy Afganisztán soha többé ne nyújthasson menedéket a szövetségeseket is megtámadni képes terroristáknak

- tette hozzá a főtitkár.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!