hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Nyugat kudarca: így jöhet létre a tálibok narkóállama
Regionális fordulat várható az afganisztáni hahatalomátvétel után
A Nyugat kudarca: így jöhet létre a tálibok narkóállama

Afgán menekültek a kabuli reptéren. Harci gépek futóművére is inkább felszállnának, hogysem tálibok kezére jussanak.(Fotó: AP / Shekib Rahmani)

2021. 08. 18.
Kabul elesett, és ezzel évtizedes folyamatok változtak meg gyökeresen. A kabuli reptéren ezrével menekülők látványa önmagában is apokaliptikus, de még szívbe markolóbb, hogy milyen messzemenő következményekkel számolhatunk regionális, sőt, világpolitikai szinten.

Doug Lamborn coloradói republikánus képviselő „generációnk legsúlyosabb külpolitikai katasztrófájának” minősítette az afgán kivonulást és annak következményeit. Hírlevelében úgy fogalmazott, hogy „ebben a megalázó csapásban kulminálódnak Joe Biden sorozatos külpolitikai botladozásai”.

A sokak által párhuzamként emlegetett Saigon eleste messze nem jelentett ilyen katasztrófát az Egyesült Államokra nézve. Drasztikusabb fordulat zajlik a szemünk előtt, mint a vietnami háború kudarcakor, hiszen a tálibok hatalomátvétele sokkal átfogóbb fenyegetés, mint Észak-Vietnam 1975-ös diadala Saigonban. A vietnami kommunisták sosem jelentettek veszélyt Amerikára nézve, míg az első sebet az Egyesült Államok biztonságán az Afganisztánban felnövekedett al-Kaida ejtette, méghozzá hazai földön.

Rá­adásul kétségtelen, hogy a le nem győzött terrorszervezet és szövetségesei biztosan ki fogják használni az újabb bukott dél-ázsiai állam helyén maradó vákuumot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!