hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra iszlám uralom Afganisztánban: a barbárok emirátusa
Seres László véleménycikke
Újra iszlám uralom Afganisztánban: a barbárok emirátusa

Tálib parancsnokok a kabuli elnöki hivatalban(Fotó: AP / Zabi Karimi)

2021. 08. 18.
Kabul villámgyors bevételével húszéves korszak zárul le Afganisztán életében, de az egész térség stabilitása szempontjából is. A várható Iszlám Emirátus a saria újbóli bevezetését és a terrorizmus exportját jelentheti.

Ez egy véleménycikk.

„Tegyük fel, hogy az ön lába egy darab fa: ide rátesszük a tolvaj kezét, és a csuklónál levágjuk. Vagy az alkart vágjuk le, ez a bűn súlyosságától függ. De van, amikor egy ujjperec vagy ujj levágása is elég” – ecsetelte néhány héttel a tálib hatalomát­vétel előtt Gul Rahim tálib bíró a Bild című német lap riporterének, milyen ítéleteket hozott eddig. A bíró nyugodt hangon, a legkisebb megbánás jele nélkül sorolta, milyen igazságszolgáltatás várható a saría (iszlám jogrend) bevezetésével, külön kitérve arra, hogy a melegekre megkövezés általi halál vár, nők pedig a jövőben csak szigorú feltételek mellett mehetnek ki az utcára.

A sötét középkor már napokkal Kabul bevétele előtt beköszöntött: a jelenlegi köztársaság helyett az Afganisztáni Iszlám Emirátus kihirdetésére készülő mudzsahedek elkezdték átfesteni a nők arcát az utcai plakátokon, két állítólagos tolvaj arcát pedig szurokkal kenték be, és nyakukra tekert kötéllel vonszolták őket végig Herát városában; azt nem tudni, élnek-e még. Arra viszont az afgánok még jól emlékeznek, mit jelentett 1996-tól 2001-ig Omar molláék uralma: kivégzéseket és kínzást, a nők jogainak lábbal tiprását, az iskola betiltását és kényszerházasságot lányok számára, a zene és a filmek betiltását. És persze a szeptember 11-ei támadás lehetővé tételét azáltal, hogy befogadták az al-Kaidát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!