hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Általad nyert szép hazát
Általad nyert szép hazát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 04.
A százéves évfordulón kellene elmondanunk mindent erről az eseményről, amelyet a magyar történelem legnagyobb tragédiái között említhetünk. De hát hogy lehetne szavakba önteni mindazt, ami Magyarország területe kétharmadának, lakossága 60 százalékának, köztük 3,3 millió magyarnak az elszakítását jelentette! Nem marad más, mint hogy fogadjuk meg a tanácsot: beszéljünk róla, békéljünk meg, és haladjuk meg Trianon problematikáját!

Békéljünk meg azzal, hogy a Szózat sorai: „ez a föld, melyen annyiszor apáid vére folyt”, szólnak Kolozsvárról, Brassóról, Szabadkáról, Pozsonyról is.

Beszélnünk kell arról, mert hatodikos gyerekünknek úgyis el kell mondanunk, hogy a magyar nemzet kultúrájának kitörölhetetlen része Nagyszalonta, ahol Toldi áll a kopár szik sarján, és ahol Arany az anyatejjel szívta magába azt a gazdag magyar szókincset. Arról, hogy Ady kedves városát, a Pecze-parti Párizst ma már nem találja a jelenlegi Magyarország térképén, hogy a fejedelem városát, Kassát ma Kosicének nevezik, és Kisbacon Romániában sem kevésbé magyar, mint Benedek Elek idején. És Bornemisza Péter majd’ egész reformátori tevékenysége Felvidékre esik, amely ma Szlovákia része, és Kosztolányi Szabadkán álmodott a színes tintákról, Zrínyi Ilona Munkácsot védte évekig a kis Rákóczival. Ezek a magyar kultúra részei akkor is, ha ma már más ország területéhez tartoznak.

Ahogy régen nem lehetett beszélni 56-ról, úgy trianont is csak suttogva lehetett említeni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!