hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ne térjünk vissza Ion és János történetéhez!
Interjú Călin Popescu-Tăriceanu volt román miniszterelnökkel
Ne térjünk vissza Ion és János történetéhez!

Interjú Călin Popescu-Tăriceanu volt román miniszterelnökkel(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 05. 28.
Az egységet ma nem lehet eladni, a széthúzás a nyerõ, ezt diktálja a választói logika – Calin Popescu-Tariceanu szerint Bukarest részérõl ez a fõ akadálya a román–magyar viszony rendezésének. A volt kormányfõ támogatja az autonómiatörekvéseket, ha azok nem etnikai alapúak.

Névjegy

Călin Popescu-Tăriceanu 1952-ben született Bukarestben. A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alapítója, későbbi alelnöke, majd elnöke. Románia miniszterelnöke 2004–2008 között. Egyike azon kevés román politikusnak, akik a rendszerváltás óta folyamatosan jelen vannak a nagypolitikában. 2014–2019 között a román Szenátus elnöke (az alkotmány értelmében az államfő helyettese, az ország második embere).

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke több ízben is úgy fogalmazott, hogy ön az egyike azon keveseknek, akik soha nem fordultak a magyarok ellen politikai tőkeszerzés céljából sem. Hogy látja, miért kifizetődő még mindig a magyar kártya kijátszása Romániában?

– Kelemen Hunor állítása igaz – ennek ellenére soha nem örvendhettem a romániai magyarok szavazatainak. Olyan emberekre szavaztak inkább, akik következetesen és ismételten ellenük fordultak, lásd Traian Băsescut vagy Klaus Iohannist.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!