hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harminc kilométeren múlt egy jóval enyhébb Trianon
Interjú Ablonczy Balázs történésszel
Harminc kilométeren múlt egy jóval enyhébb Trianon

Forrás: Fortepán

2020. 06. 04.
Tévhit, hogy a trianoni békeszerzõdés száz év múltán lejárna, a határok felülvizsgálatának nincsen realitása. Az effajta hiú ábrándok viszont jól tükrözik, hogy az 1920-as „rablóbéke” a magyarok többségében még mindig fájó, igazságtalan emlékként él. A trauma igazi okáról, máig tartó hatásairól Ablonczy Balázs történésszel beszélgettünk.

Névjegy

Ablonczy Balázs történész (1974) az ELTE történelem–francia szakán végzett, majd 2004-ben doktorált. 2011 és 2015 között a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, valamint Magyarország nagykövetségének kulturális tanácsosa volt. Jelenleg az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszékének egyetemi docense, valamint az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Trianon 100 MTA–Lendület Kutatócsoport vezetője. Kutatási területe a két világháború közötti Magyarország története, a témáról számos könyve jelent meg: Trianon-legendák; A visszatért Erdély; Keletre, magyar!; Teleki Pál. Legutóbbi kötetét Ismeretlen Trianon – Az összeomlás és a békeszerződés történetei, 1918–1921 címmel idén adta ki a Jaffa Kiadó. Nős, két gyermek édesapja.

Mennyire foglalkoztatja a mai embereket Trianon?

– Trianon száz év távlatában is igen intenzíven jelen van a magyar köztudatban. Ezt mutatják a közvélemény-kutatások is, melyek szerint az emberek elsöprő többsége (94 százaléka) azt gondolja, hogy ez egy igazságtalan békeszerződés volt, amit ráerőltettek Magyarországra.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!