hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harminc kilométeren múlt egy jóval enyhébb Trianon
Interjú Ablonczy Balázs történésszel
Harminc kilométeren múlt egy jóval enyhébb Trianon

Forrás: Fortepán

2020. 06. 04.
Tévhit, hogy a trianoni békeszerzõdés száz év múltán lejárna, a határok felülvizsgálatának nincsen realitása. Az effajta hiú ábrándok viszont jól tükrözik, hogy az 1920-as „rablóbéke” a magyarok többségében még mindig fájó, igazságtalan emlékként él. A trauma igazi okáról, máig tartó hatásairól Ablonczy Balázs történésszel beszélgettünk.

Névjegy

Ablonczy Balázs történész (1974) az ELTE történelem–francia szakán végzett, majd 2004-ben doktorált. 2011 és 2015 között a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, valamint Magyarország nagykövetségének kulturális tanácsosa volt. Jelenleg az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszékének egyetemi docense, valamint az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Trianon 100 MTA–Lendület Kutatócsoport vezetője. Kutatási területe a két világháború közötti Magyarország története, a témáról számos könyve jelent meg: Trianon-legendák; A visszatért Erdély; Keletre, magyar!; Teleki Pál. Legutóbbi kötetét Ismeretlen Trianon – Az összeomlás és a békeszerződés történetei, 1918–1921 címmel idén adta ki a Jaffa Kiadó. Nős, két gyermek édesapja.

Mennyire foglalkoztatja a mai embereket Trianon?

– Trianon száz év távlatában is igen intenzíven jelen van a magyar köztudatban. Ezt mutatják a közvélemény-kutatások is, melyek szerint az emberek elsöprő többsége (94 százaléka) azt gondolja, hogy ez egy igazságtalan békeszerződés volt, amit ráerőltettek Magyarországra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!