hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

A káoszkeltés ideológiai gyökerei

Amikor még az elnök is kellő komolysággal kezeli a brutálisan meggyilkolt George Floyd ügyét, vajon miért most robban ki ekkora népharag? Miért tüntetnek együtt magyar celebek, ausztrál kommunisták, Black Lives Matter anarchisták és német emberi jogi aktivisták? Úgy tűnik, egy szűk réteg egyetlen csettintéssel be tudja lobbantani a társadalomban feszülő ellentétek szikráit, s így sokan marxista felforgatók aktív vagy passzív kiszolgálóivá válnak.

Intifáda az Egyesült Államokban

A szélsõbal ideológusai már régóta faji feszültségek szításával akarnak káoszt és anarchiát kelteni az Egyesült Államokban, csak az alkalomra vártak – állítja Jerome Corsi amerikai konzervatív mûsor­vezetõ és publicista.

Kétarcú tüntetések

A George Floyd elleni halálos kimenetelű rendőri intézke­désről készült felvétel megrázta az Egyesült Államokat és az egész világot. A tragédia után azonban nem csak megemlékezés miatt vonultak tömegek az utcára, radikális tüntetők több város utcáit csatatérré változtatták. sokan káoszteremtésre használták föl a tragédiát.

Belföld

Általad nyert szép hazát

A százéves évfordulón kellene elmondanunk mindent erről az eseményről, amelyet a magyar történelem legnagyobb tragédiái között említhetünk. De hát hogy lehetne szavakba önteni mindazt, ami Magyarország területe kétharmadának, lakossága 60 százalékának, köztük 3,3 millió magyarnak az elszakítását jelentette! Nem marad más, mint hogy fogadjuk meg a tanácsot: beszéljünk róla, békéljünk meg, és haladjuk meg Trianon problematikáját!

Harminc kilométeren múlt egy jóval enyhébb Trianon

Tévhit, hogy a trianoni békeszerzõdés száz év múltán lejárna, a határok felülvizsgálatának nincsen realitása. Az effajta hiú ábrándok viszont jól tükrözik, hogy az 1920-as „rablóbéke” a magyarok többségében még mindig fájó, igazságtalan emlékként él. A trauma igazi okáról, máig tartó hatásairól Ablonczy Balázs történésszel beszélgettünk.

Hit és értékek

Mindenható szuperállamot szülhet a járvány

A filozófiatörténet egyik csodabogarának tartották, de a koronavírus-járvány államelméleti sztárrá tett egy 17. századi angol tudóst, aki a liberális demokrácia helyett egy abszolút hatalommal felruházott szuperállamban látta a jövőt. A Hetek szerzője Flaisz Endre filozófus segítségével igyekezett megfejteni, miért lett hirtelen ilyen időszerű napjainkban Thomas Hobbes.

HÁTTÉR

Egy milliárdos szörnyeteg portréja

Gyakorlatilag teljes vagyonát felkínálta óvadékként, de már ez sem mentette meg a börtöntől. A földi igazságszolgáltatást azonban elkerülte, miután letartóztatása után nem sokkal holtan találták a cellájában. A tinédzserlányok szexuális kizsákmányolására hálózatot építő milliárdos Jeffrey Epstein bűntársai így jó eséllyel radar alatt maradnak.

India lesz az új Kína?

A világjárvány időszaka még inkább megerősítette a tényt, hogy a nyugati világ erősen ki van szolgáltatva a kínai gyártósoroknak. Ugyanakkor felerősödött a konkurenciaharc is: több ország szeretne Kína helyére lépni, köztük a legnagyobb ambíciói Indiának vannak – kérdés, hogy a világ második legnépesebb országa rendelkezik-e a megfelelő adottságokkal.

KÁVÉSZÜNET

Hajózás az Alföldön

Hazánk turisztikai adottságai eddig is ismertek voltak, idén azonban még inkább felértékelődhetnek – sokan jelenleg a biztonságot helyezik előtérbe egy családi kikapcsolódás úti céljának megválasztásakor. A tisza-tó térsége e feltételeket betöltve kínál a kikapcsolódni vágyóknak egy újszerű programlehetőséget.

Csendes klímavédők

Június 5. a környezetvédelem világnapja. A téma kapcsán arra kerestük a választ, vajon melyik korosztály tesz a legtöbbet bolygónk védelméért? Emellett kíváncsiak voltunk, Magyarország hogyan teljesít környezetvédelem szempontjából; és mennyire elviselhető a légszennyezettség Budapesten? Klímahírek.

Egy igazi egyéniség

Neve változó világunkban az állandóság szimbóluma – nem csak Nagy-Britanniában, nemzetközi szinten is. Talán nincs élő ember, aki annyi uralkodóval, államférfival találkozott, vagy annyi fogadáson vett volna részt, mint ő.

A Zing-élmény

A Zing Burger hét éve tört be a magyar gasztropiacra, és hódít megállíthatatlanul. Hogy mi lehet növekvõ népszerûségük titka, és miben hoztak új színfoltot a hazai street food világába? Többek között erre kapunk választ a cég egyik alapítójával készített interjúnkban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!