hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A káoszkeltés ideológiai gyökerei
Hogyan lesz egy tragikus esetből világszintű zűrzavar?
A káoszkeltés ideológiai gyökerei

Hogyan lesz egy tragikus esetből világszintű zűrzavar?(Fotó: AP / Alex Brandon)

2020. 06. 04.
Amikor még az elnök is kellő komolysággal kezeli a brutálisan meggyilkolt George Floyd ügyét, vajon miért most robban ki ekkora népharag? Miért tüntetnek együtt magyar celebek, ausztrál kommunisták, Black Lives Matter anarchisták és német emberi jogi aktivisták? Úgy tűnik, egy szűk réteg egyetlen csettintéssel be tudja lobbantani a társadalomban feszülő ellentétek szikráit, s így sokan marxista felforgatók aktív vagy passzív kiszolgálóivá válnak.

Mi sem egyszerűbb, mint Trumpot rasszistának bélyegezni, holott Obama alatt hasonló esetek sora történt. De az anarchokommunista rétegek év­tizedek óta dolgozzák ki az olyan akciók kereteit, mint amit most láthatunk. Látszik ez például abból is, hogy a mostani fölfordulás időzítése érthetetlen, hisz pár hete egy előéletében és magatartásában sokkal feddhetetlenebb fekete futót lőtt le két fehér férfi, és az előző években is került sor halálos kimenetelű incidensekre. Mégsem forgatták föl az országot – utoljára ehhez hasonlóra 1992-ben került sor, amikor a Rodney Kinget bántalmazó rendőröket felmentette a bíróság, és a dühös tömegek lángba borították Los Angeles egyes negyedeit. Azóta megfigyelhetően könnyebben mozgósítható az afroamerikai lakosság.

Egyes hazai kommunista sajtóorgánumok nem is leplezik, hogy felforgatás áll a háttérben; a Mérce Facebook-posztja szerint „ideje lenne felforgatni a rendszert, mely bőrszínük miatt öli halomra az embe­reket”. (Mindezt annak kontextusában, hogy négy St. Louis-i rendőrt meglőttek, akik emiatt visszalőttek és meghalt egy tüntető.) Néhány híresség arra kényszerült gyűlölködő kommentelők miatt, hogy vegyék le azokat a videóikat, amiket utcai felfordulásokról közöltek, mivel a fosztogatók arca is látható a felvételeken – mintha a rablás védendő emberi jog volna!

Ebben az erkölcsileg teljesen relatív szellemben ezrek vonulnak utcára Kaliforniától Új-Zélandig, és bár sokan valós ügyekért protestálnak, most már nem egy szegény ember drámájáról szól a fáma, hanem más indítékok húzódnak meg a háttérben. Minneapolis demokrata polgármestere szerint „fehér felsőbbrendűségi szervezetek, a szervezett bűnözés tagjai, más államokból jövő agitátorok (...) próbálják meg elpusztítani és destabilizálni a városunkat és a régiónkat”. Barack Obama egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Susan Rice pedig oroszokat sejt a háttérben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!