Állam az Államban: így néz ki az élet a tüntetők által elfoglalt zónában
Idilli utópisztikus kommuna, vagy az anarchia fellegvára CHAZ?
Állam az Államban: így néz ki az élet a tüntetők által elfoglalt zónában

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 19.
Dominálták az elmúlt napokban az amerikai sajtót az Antifa, az anarchisták és a progresszív közösség által elfoglalt Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ)-zal kapcsolatos beszámolók, vélemények. De mi is ez a furcsa, megosztó terület, és hogyan jött létre?

A seattle-i rendőrség egyik rendőrőrse körül kialakuló 10 napos tüntetéssorozat következtében Jenny Durkan, a város polgármestere ellentmondásos döntést hozott arról, hogy lebontja a barikádokat, illetve visszahívja az épületet védő rendőröket. Az ő helyükre léptek az Antifa aktivistái, az anarchisták, és egyéb, rendőrséget teljesen eltörölni vágyó tüntetők, akik egy hat háztömbnyi területet választottak le maguknak barikádokkal.

CHAZ
Shutterstock/Puzzlepix

Ennek eredményeképp jött létre Seattle autonóm zónája, azaz a CHAZ, ami rendkívül vegyes reakciókat váltott ki a politika, és a média képviselői között egyaránt.

Donald Trump elnök egyik tweetjében leszögezte, hogy a területet „terroristák irányítják, akik le akarják égetni a várost”. Bizonyos baloldali hangok CHAZ-t a társadalmi igazságosságot előmozdító utópisztikus kommunának látják, vagy egyfajta „mini Burning Man fesztiválnak”, míg Durkan polgármester ártalmatlan utcabálhoz hasonlította, a New York Times pedig „a faji igazságosság hazájának” állította be.

A konzervatív National Review oldal szerint az igazság valahol a két véglet között lehet. A terület nem egy vezetővel rendelkezik, ami megmagyarázza hogyan változott ennyit megalakulása óta. Időnként seattle-i közösségi aktivisták irányítják, ha a város szocialista tanácstagja, Kshama Sawant megjelenik a helyszínen, igyekszik ő betölteni ezt a pozíciót, máskor pedig random emberek bukkannak fel és beszédeket mondanak, nyilatkozatokat tesznek az autonóm zónában.

A lap beszámolója szerint a területre való belépés se nem mondható veszélyesnek, se nem teljesen békésnek. Biztonsági őrök - néhányan fegyverrel is -  őrzik a fém és műanyag barikádokból épült határokat. Csak egyetlen bejárat van fenntartva az autósok számára, kiknek beengedéséről szintén a CHAZ biztonsági szolgálata dönt. A ki és belépőket a hírek szerint figyelik, olyan fehér felsőbbrendűséget hirdetőket keresve, akik feszültséget szítani érkeznének a területre.

CHAZ
Shutterstock/Puzzlepix

Belül egy rendkívül fehér tömeg, de a szervezők és a hangszórók mögötti emberek általában színesbőrűek. Nappal a zóna egyfajta turisztikai attrakcióvá válik. A helyiek többsége a közeli mező mesterséges gyepén eszik, cseveg, vagy frizbizik. A park mögött egy lazán szervezett csoport sátrakat és számos kis kertet állít fel. Mobil orvosi egységet parkolnak a közösségi tér közelében, ahol az aktivisták beszédeket tartanak, a „No Cop Co-op” csoport pedig ingyenes snackeket oszt ki mindenkinek, (kivéve természetesen a rendőröket).

Másrészt, a CHAZ olyan terület, ahol az önmagukat pozícióba helyező Antifa tagok és anarchisták is tartózkodnak, és az összecsapások túlságosan gyakoriak. Múlt szombaton egy fehér férfi verekedést kezdeményezett a színpadon, amikor a fekete nők készültek arra, hogy beszámoljanak tapasztalataikról. A férfit, aki később azt állította, hogy mobiltelefonját ellopták, a szervezők, és a CHAZ biztonsági szervei azonnal a földre vitték. Az egyik szervező megragadta a mikrofont, hogy megkérje a "megfelelő tapasztalatokkal rendelkező fehéreket", segítsenek, mert "igazából nem a fekete emberek feladata lenne kezelni ezt a helyzetet." A terület "megszállói" által oly megvetett "zsaruk" letartóztathatták volna, hiányukban azonban a férfit elengedték, és öt perccel később a férfi már újabb verekedésbe bonyolódott egy másik aktivistával.

A terület 3-400 „lakója” összesen 30 követeléssel él Seattle városára nézve, többek között a szerintük „megjavíthatatlan” rendőrség és bíróság teljes eltörlését, minden erőszakos cselekedetért börtönbüntetését töltő fekete elítélt ügyének újratárgyalását, illetve hogy fekete orvosok csak fekete személyeket lássanak el. 

Ami Horowitz dokumentumfilm-készítő a napokban ellátogatott az autonóm zónába hogy kiderítse, pontosan mi is zajlik a zónában, és célkitűzéseikről faggassa az autonóm zóna "népét." A helyszínre érkezve sikerült CHAZ "megszállóival” szóba elegyednie, beleértve a csoport egyik vezetőjét, Jaiden Graysont is.

Grayson a beszélgetésben többek között igyekezett kisebbíteni a 9/11-es terrortámadások jelentőségét, de hangsúlyozta azt is, hogy a „bármilyen eszközzel” nem csak szlogen, hanem ígéret is, illetve szorgalmazta, hogy a rendőrséget és a börtönrendszert ne csak gazdaságilag szankcionálják, hanem töröljék is el. 

Horowitz számos demonstrálót is megszólaltat videójában, akik közül egy kivételével mind az erőszakra és a pusztításra buzdított. A kivétel érdekes módon egy volt Fekete Párduc tag volt, aki kritikával illette a mozgalmat, az autonóm zónát pedig nem túl szép szavakkal küldte melegebb éghajlatra. 

“Szerintem a zavarkeltés és a fosztogatás eljuttatja az üzenetet az emberekhez,” – jelentette ki az egyik demonstráló. A „megszállók” egyik fehér női képviselője kifejtette Horowitznak, hogy a fehér emberek egykor részt vettek a rabszolgatartásban, tehát a „f…be velük”. 
Egy ponton a CHAZ egyik tagja kijelentette, a zóna rendkívül békés, olyannyira, hogy egy „szuperodaszánt” keresztény prédikátor a területen egy ízben az abortusz és a homoszexualitás ellen prédikált, mégsem esett bántódása.

Arra a kérdésre, mit is akar CHAZ „népe” igazán, Grayson őszintén elmondta:

„Minden egyes nap, amikor itt megjelenek, nem azért teszem, hogy békésen tüntessek. Azért vagyok itt, hogy zavart keltsek egészen addig, amíg a követeléseimnek eleget nem tesznek. Nem lehet újat építeni, amíg a régit nem romboljuk a földig. Vagy válaszolnak a nép követeléseire, vagy készüljenek fel a „bármi áron” opcióra. Ez nem szlogen, nem is figyelmeztetés, csak tudatom az emberekkel, mi következik.”

Horowitz érdeklődött Graysonnál arról is mennyire érzi magát amerikainak, mire az így válaszolt „afrikai vagyok, akit Amerikába hoztak.”

Néhány hete, Ami Horowitz Minneapolisba utazott, hogy a George Floyd halálát követően utcákra vonuló tüntetőkkel és zavargókkal beszéljen. A videó elején világossá is teszi, hogy bár a média igyekszik a tüntetőket és az erőszakot külön kezelni, a tüntetők nagy többsége, akikkel beszélt mégis mindent megtett annak érdekében, hogy cseppet sem távolságtartó módon igazolja az erőszak „anarchikus orgiáját.”

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!