hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétarcú tüntetések
Káosz lett a rendőri brutalitás apropóján
Kétarcú tüntetések

AP/Alex Brandon

2020. 06. 04.
A George Floyd elleni halálos kimenetelű rendőri intézke­désről készült felvétel megrázta az Egyesült Államokat és az egész világot. A tragédia után azonban nem csak megemlékezés miatt vonultak tömegek az utcára, radikális tüntetők több város utcáit csatatérré változtatták. sokan káoszteremtésre használták föl a tragédiát.

A tények: – egy fekete polgár rendőri brutalitás áldozata lett,  – a békés tüntetések sok helyen erőszakba torkolltak,  – világméretű mozgalom indult a rasszizmusellenesség címszavával,  – általánossá váltak a fosztogatások. 

Nem kapok levegőt! – ezek voltak a 46 éves George Floyd utolsó szavai, akit a Minnesota állambeli Minneapolisban tartóztattak le, azzal a gyanúval, hogy hamis 20 dollárossal fizetett. A súlyosan alkoholos állapotban lévő afroamerikai férfi eleinte klausztrofóbiára hivatkozva ellenállt a letartóztatásnak, amiért földre teperték, majd az intézkedő Derek Chauvin a rendőrségi szabályzat rendelkezéseivel ellentétben rátérdelt a nyakára, és annak ellenére ott maradt majd’ 9 percen keresztül, hogy a férfi arra panaszkodott, nem kap levegőt, és az utolsó percekre még eszméletét is vesztette. Három rendőrtársa pedig végignézte a jelenetet, miközben a járókelők tiltakoztak a brutalitás ellen. Floyd a kórházba szállítás közben életét vesztette.

A tragédia nyomán Minneapolisban tömegek vonultak az utcára, hogy igazságszolgáltatást követeljenek, valamint tiltakozzanak a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen. Az ügyben érintett rendőröket elbocsátották ugyan az állásukból, a haragot azonban szította, hogy az intézkedő rendőrök ellen először nem történt vádemelés. A fekete férfi nyakára térdelő Chauvint napokkal később letartóztatták és vádat emeltek ellene gyilkosság és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. (Szakértők szerint a jelenleg is folyó vizsgálat során a vádak súlyosbodhatnak.) A rendőrről kiderült, hogy korábban már többször tettek ellene panaszt helytelen eljárás és erőszak vádjával, amely eseteket nem vizsgáltak ki, ezért megtarthatta az állását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!