hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétarcú tüntetések
Káosz lett a rendőri brutalitás apropóján
Kétarcú tüntetések

AP/Alex Brandon

2020. 06. 04.
A George Floyd elleni halálos kimenetelű rendőri intézke­désről készült felvétel megrázta az Egyesült Államokat és az egész világot. A tragédia után azonban nem csak megemlékezés miatt vonultak tömegek az utcára, radikális tüntetők több város utcáit csatatérré változtatták. sokan káoszteremtésre használták föl a tragédiát.

A tények: – egy fekete polgár rendőri brutalitás áldozata lett,  – a békés tüntetések sok helyen erőszakba torkolltak,  – világméretű mozgalom indult a rasszizmusellenesség címszavával,  – általánossá váltak a fosztogatások. 

Nem kapok levegőt! – ezek voltak a 46 éves George Floyd utolsó szavai, akit a Minnesota állambeli Minneapolisban tartóztattak le, azzal a gyanúval, hogy hamis 20 dollárossal fizetett. A súlyosan alkoholos állapotban lévő afroamerikai férfi eleinte klausztrofóbiára hivatkozva ellenállt a letartóztatásnak, amiért földre teperték, majd az intézkedő Derek Chauvin a rendőrségi szabályzat rendelkezéseivel ellentétben rátérdelt a nyakára, és annak ellenére ott maradt majd’ 9 percen keresztül, hogy a férfi arra panaszkodott, nem kap levegőt, és az utolsó percekre még eszméletét is vesztette. Három rendőrtársa pedig végignézte a jelenetet, miközben a járókelők tiltakoztak a brutalitás ellen. Floyd a kórházba szállítás közben életét vesztette.

A tragédia nyomán Minneapolisban tömegek vonultak az utcára, hogy igazságszolgáltatást követeljenek, valamint tiltakozzanak a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen. Az ügyben érintett rendőröket elbocsátották ugyan az állásukból, a haragot azonban szította, hogy az intézkedő rendőrök ellen először nem történt vádemelés. A fekete férfi nyakára térdelő Chauvint napokkal később letartóztatták és vádat emeltek ellene gyilkosság és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. (Szakértők szerint a jelenleg is folyó vizsgálat során a vádak súlyosbodhatnak.) A rendőrről kiderült, hogy korábban már többször tettek ellene panaszt helytelen eljárás és erőszak vádjával, amely eseteket nem vizsgáltak ki, ezért megtarthatta az állását.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!