Felkavaró: Kiszivárgott George Floyd letartóztatásának teljes drámai videója
Több eddig vitatott részletre is fény derült
Felkavaró: Kiszivárgott George Floyd letartóztatásának teljes drámai videója

Forrás: CCTV/Dragon Wok

2020. 08. 04.
A brit Daily Mail birtokába jutott az a drámai felvétel, amelyen George Floyd letartóztatása, majd halála látható. A videó képsorai nyomán az egész országban tüntetések és zavargások kezdődtek.

A felvétel két rendőr (Thomas Lane és Alex Kueng) testkamerájának képét mutatja, amint kiérkeznek az ominózus Minneapolis-i esethez. A videón jól látható, hogy a kiérkezéskor a rendőrök először zseblámpával bekopogtatnak egy autó ablakán, majd fegyvert szegeznek a 46 éves Floydra, ahogyan ő a volán mögött ül az autójában.

Klausztrofóbiára panaszkodott

A 46 éves fekete férfi már az első percektől kezdve zavartan viselkedik, többször könyörög a rendőröknek, hogy ne lőjék le. Amikor az autóból kiszállva megbilincselik, a rendőrök megpróbálják berakni a rendőrautóba, ő azonban ellenáll mondván, klausztrofóbiás.

A helyszínen két másik fekete szemtanút (egyikőjük az autóban ülő ex-barátnője Floydnak) is kikérdeznek, egyikük azt mondja, Floyd azért viselkedik ennyire zavartan, mert korábban már meglőtték. Egyikőjük arra is utal, hogy mentális problémái vannak.

Hamis bankjegy, zavart viselkedés

A felvételt korábban csak a minneapolisi bíróságon mutatták be július közepén, nyilvánosan nem volt látható. A helyszínre elsőként kiérkező Alex Kueng testkamerájának 18 percéhez és Thomas Lane testkamerájának 10 percéhez jutott most hozzá a Daily Mail.

A két rendőrt azért riasztották eredetileg a helyszínre, mert panasz érkezett, hogy egy helyi boltban Floyd hamis 20 dolláros bankjeggyel fizetett. Derek Chauvin és Tou Thao erősítésként érkezett a helyszínre. Kollégáik ugyanis mindössze egy hete dolgoztak minneapolisi rendőrtisztként.

"Most volt COVID-om"

Az egyik járókelő próbálta nyugtatni Floydot, hogy ne ellenkezzen, mert nem nyerhet egy ilyen szituációban.

„Meg fogok halni odabent. Meg fogok halni. Éppen most volt COVID-om. Nem akarok visszamenni oda”

- hallható a videón Floyd ellenkezése a kocsiba történő beszállást illetően. Majd elkezdi ismételgetni, hogy „nem kap levegőt” (I can’t breathe) jóval azelőtt, hogy rátérdelt volna a nyakára a kiérkező Chauvin.

A térdelést követően is hallatszik a párbeszéd:

Floyd: Nem kapok levegőt.

Kueng: Rendben vagy. Tudsz beszélni, szóval rendben vagy.

Floyd: Valószínű itt halok meg. Készen vagyok. Klausztrofóbiám van. Fája a hasam, fáj a nyakam, mindenem fáj. Vízre lenne szükségem, kérem.

Chauvin: Akkor ne beszélj. Hagyd abba a kiabálást. Rengeteg oxigént igényel, hogy ennyit beszélsz.

Kábítószer volt a vérében

A körülöttük összegyűlő kisebb csoport is szól a rendőröknek ekkor már, hogy ellenőrizzék a pulzusát. Még a tisztek is utalnak rá, hogy az oldalára lehetne fordítani, de Chauvin ragaszkodik hozzá, hogy így maradnak, amíg a mentő kiérkezik.

A halottkém később megállapította, hogy több kábítószer jeleit is megtalálták Floyd vérében, habár az orvosi szakértők egyértelműen a nyakra térdelés okozta a férfi halálát, amiben ugyanakkor közrejátszhatott, hogy volt szívproblémája is, és a közelmúltban metamfetamint fogyasztott. Ezt támasztja alá Kueng testkamerájának a felvétele is, amelyen többször hallható, hogy a rendőrtiszt arról beszél, hogy Floyd be lehet állva, mert marihuánás pipát találtak a kocsijában.

(Daily Mail, RT, Breitbart)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!