hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindenható szuperállamot szülhet a járvány
Miért lett trendi filozófus ma a Leviatán szerzője?
Mindenható szuperállamot szülhet a járvány

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 04.
A filozófiatörténet egyik csodabogarának tartották, de a koronavírus-járvány államelméleti sztárrá tett egy 17. századi angol tudóst, aki a liberális demokrácia helyett egy abszolút hatalommal felruházott szuperállamban látta a jövőt. A Hetek szerzője Flaisz Endre filozófus segítségével igyekezett megfejteni, miért lett hirtelen ilyen időszerű napjainkban Thomas Hobbes.

A közismert pesszimista mondás: „az ember embernek farkasa” Thomas Hobbestól származik. Az angol filozófus nem pusztán jól hangzó aforizmaként tette ezt a megállapítást: ő valóban úgy gondolta, hogy az ember egyfajta „farkaslény”, akit kizárólag az önző érdekek irányítanak és ezek megvalósítása érdekében kész erőszakot is alkalmazni.

Ezt a negatív képet Hobbes nem valamilyen morális hibának tartotta – számára az erkölcsi jó és a rossz fogalma nem külső, objektív igazságot takar –, hanem egyszerű tényként állapította meg. Olyan tényként, amelyre megoldást kell találni, mert különben a saját érdekeik által vezérelt emberek káoszba és anarchiába döntik, és végül el is pusztítják a világot.

Az angol filozófus válasza erre egy olyan társadalmi szerződés volt, amelynek alapján az emberek egy abszolút hatalommal rendelkező világi vezetőre bízzák azt, hogy óvja meg őket – a „farkaslényeket” – egymástól, és biztosítsa számukra a békét és a jólétet egy szuperállam korlátlan uraként. Ezt a teljhatalmú vezetőt és államát Hobbes egy misztikus bibliai lényről nevezte el, amely leghíresebb művének is a címe lett: Leviatán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!