hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így rajzolhatja át a világpolitikát az Afganisztánból való kivonulás
Az USA két évtized után befejezi a tálibok elleni küzdelmet
Így rajzolhatja át a világpolitikát az Afganisztánból való kivonulás

Kiégett tankról szemlélődő kisfiú a főváros, Kabul fölött.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 05.
Több ezer civil áldozat, 2300 elesett, illetve húszezer sebesült amerikai katona és megközelítőleg 978 milliárd elköltött dollár – ezzel járt Amerika történetének leg­hosszabb közvetlen fegyveres konfliktusa, amelyet a 650 000 négyzetkilométer területű és 32,2 millió lakosú Afganisztánban vívott. 

Bár az Egyesült Államok és Afganisztán elmúlt húsz­éves kapcsolatának mérlege igen fájdalmas, 2021. szeptember 11-től (a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon elleni merényletek 20. évfordulójától) azonban új irányba fordul mindez. Joe Biden amerikai elnök ígérete alapján ugyanis ezen a napon kell elhagynia az utolsó amerikai katonának is Afganisztán területét.

Alku a tálibokkal

A 2021. február 29-i dohai megállapodás óta újból napirendre került az Afganisztánban állomásozó amerikai erők kivonásával egyidejűleg, hogy Washington terrorellenes háborúja is véget ér. A megállapodás az amerikai–afgán kapcsolatok szempontjából érdekes körülmények között született, hiszen Amerika a tálibokkal kötötte meg, így erről a konfliktus harmadik szereplője, az Ashraf Ghani elnök által vezetett kabuli kormányzat nem lett teljeskörűen tájékoztatva.

A Biden-adminisztráció szempontjából láthatólag a mihamarabbi megbékélés a fő prioritás, valamint a kényelmesebb, helyi felek közötti közvetítés az elsődleges cél; de emellett számolnak Afganisztánnal gazdasági szempontból, főként a fejlesztésekre és az újjáépítési alapokra támaszkodva, melyet az Egyesült Államok továbbra is a USAID finanszírozási rendszerén keresztül kíván fenntartani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!