hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb menekülthullámot generálhat az USA afganisztáni kivonulása
A tálibok átrajzolhatják a térség geopolitikáját
Újabb menekülthullámot generálhat az USA afganisztáni kivonulása

Fotó: AP / Rahmat Gul

2021. 07. 14.
Az amerikai csapatok döntő többségét már hazahívták Afganisztánból, az ázsiai országon azonban egyre inkább káosz lesz úrrá. A tálibok nagyszabású offenzívával egyre több területet foglalnak el, miközben diplomáciai fronton sem tétlenkednek, hogy a környező országok aggodalmát eloszlassák.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Július 2-án éjjeli 3 órakor kiürült a bagrami légibázis Afganisztánban: az amerikai csapatok elhagyták a létesítményt, ahol közel 20 évig tartózkodtak. Húsz perccel később az áramszolgáltatást lekapcsolták, és a bázis sötétségbe borult. Az AP hírügynökség beszámolója szerint ez zöld lámpát jelentett a fosztogatóknak, akik nem sokkal később el is lepték az épületeket, és vitték, amit csak tudtak.

Aszadullah Kohisztani tábornok, a bázis új parancsnoka szerint az afgán hadsereg csak több mint két órával később vette észre az amerikaiak távozását. A tábornok arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok rengeteg dolgot, köztük több tízezer palackozott vizet, energiaitalokat, és készételeket hagyott hátra. Ezeken kívül az AP szerint civil járművek ezrei, és páncélozott járművek százai maradtak az országban. Az amerikaiak a nehézfegyvereket magukkal vitték, a lőszerkészlet egy részét pedig megsemmisítették, de kisebb fegyvereket és lőszereket otthagytak az afgánok számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!