hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mad Max helyett: a hidrogénhajtású autóké lehet a jövő
Sok szempontból meghaladja az elektromos járművek előnyeit
Mad Max helyett: a hidrogénhajtású autóké lehet a jövő

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 09.
Egyre jobb eredményeket érnek el a hidrogénhajtású járművek a különböző méréseken, könnyen lehet, hogy a még fennálló problémák kiküszöbölésével, végül ez az alternatív technológia jelenti majd a közlekedés jövőjét, nem pedig az elektromos meghajtás.

Idén május 13-án a Hyundai Nexo crossover SUV autó megdöntötte a hidrogénhajtású autók távolsági világrekordját. A kormány mögött az ausztrál rallyversenyző Brendan Reevesnek sikerült 887,7 km-et kihozni az amúgy 666 km-es névleges vezetési tartományú Nexóból.

Ezzel a távolsággal a Melbourne-i hidrogéntöltő állomástól eljutott a Mad Max 2 filmből elhíresült Mundi Mundi kilátóhoz, ami nyilván szimbolikus jelentőségű, és a marketingesek leleményességét is bizonyítja. Ez a gyönyörű, de kietlen és nagyon ritkán lakott vadon az 1981-es poszt­apokaliptikus filmben vált ikonikussá, melynek főszereplője, Mel Gibson itt készül fel a nagy összecsa­pásra az arany árával felérő benzintartalékokat elkobozni próbáló hordákkal.

Akkumulátorok helyett gáztartályok

A hidrogénhajtású autók fejlesztése ugyanis egyrészt a kőolajkészletek esetleges jövőbeli kimerülését előzheti meg, másrészről a Tesla által elhíresült elektromos autóval ellentétben, a hidrogén-meghajtású technológia a lényegesen hosszabb vezetési tartomány, és a korlátlanul méretezhető hidrogénüzemanyag-cella miatt a hatalmas kiterjedésű és ritkán lakott földrészek számára jelenthet nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású megoldást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!