hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A terrorista nagyi és más politikai foglyok: kik ellen harcolnak Bidenék odahaza?
Ki jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokban?
A terrorista nagyi és más politikai foglyok: kik ellen harcolnak Bidenék odahaza?

Bush még egy több ezer áldozatot követelő merénylet után, Biden azonban csupán egy tüntetés után akar nagyobb ellenőrzést kiépíteni az állampolgárok fölött.(Fotó: AP / Richard Drew)

2021. 09. 09.
A WTC elleni 2001-es támadás után a Bush-kormány megvetette az alapjait a saját állampolgárai utáni tömeges kémkedésnek. Obama a terror elleni harc ürügyén elkezdte ezeket az eszközöket a jobboldali szavazó­k ellen fordítani. most Joe Biden viszi tovább elődje politikáját.

Húsz év telt el, amióta repülőgépek csapódtak a World Trade Center ikertornyaiba, és a Bush-kormány háborút esküdött a terror ellen. Az évforduló és az afganisztáni helyzet duplán aktuálissá teszi a kérdést, hogy mi jelenti most a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államok számára.

A tálibok hatalomátvétele és a nyomában újra aktiválódó terrortevékenység? A saját nukleáris arzenál létrehozásának küszöbén álló Irán, vagy a plutóniumot előállító, főreaktorát újra beindító Észak-Korea? Esetleg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan magáról minden felelősséget lerázó, globális vezető szerepre törő (és az Afganisztánban hátrahagyott ­eszközöknek és adatoknak köszönhetően értékes amerikai hadititkok birtokába jutó) Kína?

9/11-től 1/6-ig

A Biden-kormány szerint egyik sem. „A fehér szuprematista terrorizmus a leghalálosabb fenyegetés az Egyesült Államokra nézve” – állította Joe Biden áprilisban a Kongresszus előtt, megerősítve, amit már beiktatási beszédében is jelzett, hogy a 9/11-et követő ide­genben vívott háborúk után a fókusz a hazai terror elleni küzde­lemre tolódik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!