hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikai szappanopera
Visszatér a színre Silvio Berlusconi?

2012. 09. 14.
Lassan két hónapja zajlik az olaszoknál az argentin szappanoperákat is megszégyenítő politikai színház, Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök főszereplésével. Július óta röppennek fel olyan utalások a médiában, hogy a tavaly novemberben lemondott politikus mégis visszaülne az ország első emberének székébe. Ezért - hogy újra formába jöjjön -, most diétázik és kocog.

Húsz év kormányfői működés után sincs elege a hatalomból Silvio Berlusconinak. Mostanában ugyanis elejtett olyan megjegyzéseket, hogy az „Olaszországért hozott áldozata", azaz hogy lemondott kormányfői tisztségéről, teljesen fölösleges volt, hiszen a Monti-kormány alatt „semmi sem javult". A pártján belüli szavazás, amely kijelölte volna utódját az őszi választásokra, elmarad, és a saját maga által választott utódot is eltüntették az útból.

A brit The Economist szerint már csak az hiányzik Olaszországnak a teljes összeomláshoz, hogy Berlusconi újra a kezébe kaparintsa a kormányrudat. Otthoni kritikusai szerint a botrányhős-politikus képtelen létezni a hatalom nélkül, viszont túl öreg, és túl sokszor kompromittálta már magát. Abban mindenki egyetért, hogy katasztrofális hatással lenne a gazdasági válság mélyén küzdő országra, ha újra számolni kellene vele a politikai életben.

Ez már csak azért is így van, mert Romano Prodi, korábbi olasz miniszterelnök szerint Berlusconi azt a társadalmi réteget demonstrálja, amely „allergiás a törvényekre". Ám sokan vannak azok is, akik szégyellik magukat az exminiszterelnök gusztustalan viccei és botrányos viselkedése miatt. Nekik nem vonzó egy alacsony, öreg politikus, aki nyolccentis sarkú cipőt visel, hogy magasabbnak látsszon, hajbeültetésre jár, hogy leplezze kopaszodását, és megengedi prostituáltaknak, hogy „kedvesemnek" szólítsák, annak ellenére, hogy ezeket a telefonbeszélgetéseket az interneten akárki meghallgathatja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!