hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új párt kell Orbán legyőzéséhez?

2012. 09. 14.
Egy új választási párt létrehozása vagy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán való indulása jelenthet valódi esélyt a Fidesz legyőzésére. Igaz, ez esetben is brutálisan nehéz Orbán Viktort kiütni a nyeregből - foglalható össze a Bajnai Gordon fémjelezte Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány napokban elkészült, mintegy százoldalas választási elemzése. Szerintük óriási veszélyeket rejt, ha elmarad az összefogás, és az MSZP és az LMP külön indul.

Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az ellenzéki műhelyekben és intézetekben készült elemzések arról, hogy miként lehet legyőzni a Fideszt a következő választásokon. Mint ismeretes, 106 egyéni körzet lesz csupán, és 93 mandátumot osztanak ki a listákra való szavazás alapján. A határon túliak csak erre a listára szavazhatnak, befolyásuk 1-2 mandátumra vonatkozhat csupán. A Policy Solutions azt vette számba, hogy mely egyéni körzetekben melyik pártok erősek, a Republikon Intézet pedig az új választási törvényt és a közvélemény-kutatási adatokat figyelembe véve mandátumbecslést készített, aminek az egyik megállapítása, hogy a Fidesz ma nem tudna többséget szerezni a parlamentben. Egyébiránt erre egyetlen konkurenciája sem lenne képes.

Az LMP holdudvarához sorolt Csigó Péter szociológus a Fidesz-Jobbik- és az MSZP-DK- „kartellpártokkal" szemben egy új, egyebek mellett az LMP-ből és civil mozgalmakból álló ellenzéki pólus létrehozásáról közölt hosszú, több részes elemzést „Túl balon és jobbon" címmel. Csigó - aki a „Milla" meghatározó figurája - azért burkoltan belátta, hogy az MSZP-vel együtt lehet csak leváltani a Fideszt.

A Haza és Haladás Alapítvány Szigetvári Viktor politológus által vezetett elemzői „Átbillenteni, visszaszerezni, meghódítani" címet viselő tanulmányukban az új magyar országgyűlési választási rendszer által a demokratikus ellenzéki erők számára teremtett alkalmazkodási kényszereket veszik számba. Ha jól értjük, az a tanulmány központi állítása, hogy „új politikai paradigma és új választói koalíció nélkül lehetetlen a demokratikus ellenzéki erők stabil és fenntartható választási győzelme".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!