hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vitatott vagyonok
A csehek többsége sokallja a kárpótlás összegét

2012. 09. 14.
Nemcsak nálunk, hanem a tőlünk északabbra fekvő államokban, így Csehországban is heves érzelmeket vált ki az egyházak kárpótlásának kérdése. A tavaly év végi megállapodást, amelyben mintegy 134 milliárd korona (1488 milliárd forint) visszatérítéséről egyezett meg a cseh kormány az egyházakkal, most a szociáldemokraták támadják. A volt kommunista utódállam polgárainak 70 százaléka ugyanis botrányosan soknak tartja a kárpótlás összegét.

A cseh parlament alsóháza júliusban elfogadta azt a törvényt, amely alapján a katolikus egyház és tizenhat más, főként protestáns felekezet kaphat vissza olyan ingatlanokat, amelyeket a kommunista rezsim államosított 1948-tól kezdődően.

A szóban forgó ingatlanok az egyházak elkobzott vagyonának 56 százalékát teszik ki, az értékük körülbelül 75 milliárd korona (833 milliárd forint), a fennmaradó részért pedig a cseh kormány kötelezné magát, hogy 2030-ig még 59 milliárd korona (655 milliárd forint) pénzbeli juttatást fizet a felekezeteknek. A különbség a nálunk életben lévő kárpótlással szemben az, hogy az állam ezek után fokozatosan megszünteti az egyházak folyó kiadásainak finanszírozását.

Azonban a cseh Szociáldemokrata Párt, amely a szenátusban és a parlament felsőházában jelentős befolyással rendelkezik, kampányt indított a kárpótlási megállapodás ellen, és nagyon valószínű, hogy a szenátus és a felsőház nem fogadja majd el a törvényt, ami így visszakerül az alsóház elé. A szociáldemokraták kampányára az egyházak felháborodással reagáltak, és együttes közleményt adtak ki, amelyben a kampányt a Harmadik Birodalom antiszemita és egyházellenes plakátjaihoz hasonlították, amelyeket „később vörösre festettek a cseh kommunista ideológusok".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!