hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kartelleztek. Na és?

2012. 09. 14.
Normális országokban egy gazdasági profilú szakminisztérium sok mindent tehet a termelés és a termelők érdekében. Egyvalamit biztosan nem: nem szervezhet kartellt. Mert ez törvényellenes, kimeríti a gazdasági bűncselekmény fogalmát. Ám Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Csongrád megyei gazdakörök fórumán vakmerően beismerte, hogy tárcája nemrég bizony megszabta a nagy élelmiszerláncoknak, hogy 99 forintnál olcsóbban nem adhatják a dinnye kilóját. Ez a büszkén, mondhatni mellverően tett vallomás pontosan így hangzott: „Igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében. Mi vissza akarjuk állítani a korábbi termőterületet, ami csak úgy lehetséges, hogy a termelő ne csak az önköltséget kapja meg, hanem legalább 15-20 százalék haszna is legyen a terméken. A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?"

Nos, ez világos nyelvezet. Az államtitkár meggyőződése, hogy ő a törvény felett áll, a versenyhivatal nem vonhatja felelősségre; mi több, a minisztériumot, sőt, a kormányt sem. Budai tehát önkényesen eldöntheti, hogy a mezőgazdaság mely szegmensét fogja protekcionista módon megsegíteni, és amikor ehhez partnerül hívja a kereskedelmi láncokat, azok zokszó nélkül csatlakoznak a jogszerűtlen akcióhoz.

Ez a dicstelen történet felvet jó néhány kérdést. Nem, nem azt, hogy Budai Gyula csakugyan megszegheti-e a törvényt, mert erre természetesen az a válasz, hogy nem szegheti meg. Mindenekelőtt az szorulna tisztázásra, hogy az államtitkár miért lehet még mindig a helyén? Ezzel összefüggésben pedig vizsgálandó, vajon tudott-e az általa kimunkált kartellről maga a miniszter? Netán a miniszterelnök? Avagy mindketten?

Nehéz ugyanis elképzelni, hogy ne hallottak volna róla, mit művel a beosztottjuk. Mert Budai korábban, még mielőtt a gazdakörök fórumán elkapta az őszinteség, áperte letagadta ugyan a kartellezést a nyilvánosság előtt, de már akkor minden kicsit is hozzáértő gazdasági ember pontosan felmérte, mit jelent a szupermarketek egységes árképzése. És az sem maradt titok, hogy annak éppen a termelők aligha látták bármi hasznát, mert a felvásárlási árak nem nőttek; a vásárlók viszont húsz-harminc forinttal olcsóbban jutottak volna a dinnye kilójához. Vagyis egyedül a kereskedők jártak jól - már amíg meg nem ijedtek, hogy ha a manőver lelepleződik, majd ők viszik el a balhét, és gyorsan lementek az árakkal a reális, azaz a 60 forintos szintre. Ki hiszi el, hogy minderről az államtitkár főnökeinek fogalmuk sem volt?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!